Uutiset

Kekkonen on moottoripyöräilijän vakiokyytiläinen

Suisto-klubin lauantainen Bikenic-tapahtuma veti Verkatehtehtaalle väkeä reilusti yli odotusten, vaikka taivaalta ropisi vettä vähän väliä koko iltapäivän. Hattulasta saapuneet Vesa Laine ja Satu Lehtonen kiittelevät järjestäjiä siitä, että Hämeenlinnaankin on nyt saatu oma moottoripyörätapahtuma.

-Tänne oli mukava tulla ja tuoda omakin moottoripyörä. Vihdoin viime talvena toteutin pitkäaikaisen unelmani ja rakensin itsekin pyörän, kertoo Laine.

Myös Tomi Avikainen toi tapahtumaan nähtäville komean moottoripyöränsä, joka on koottu muun muassa mopon ja vanhojen brittipyörien osista yhteistyössä Isto ja Tarmo Kotavuopion kanssa. Pyörä on ehtaa käsityötä, ja sen rakentamiseen meni kaksi vuotta ja paljon vapaa-aikaa.

-Esimerkiksi öljytankkiin valettuja Kekkosen kasvoja varten Isto teki vahamuottia kolme kuukautta, muistelee Avikainen.

-Kaiken kaikkiaan nautin rakentamisesta todella paljon ja opin siinä valtavasti, vaikka ole ennekin tehnyt paljon metallitöitä.


Kekkospyörän tarina

Kekkosen kasvojen päätymisellä pyörän öljytankkiin on omat tarinansa. Avikainen mainitsee lapsuutensa, jolloin hänestä tuntui, ettei muusta puhuttukaan kuin Kekkosesta. Mieleen muistuu myös olympiavuosi 1952, jolloin Kekkosen ollessa ulkoministerinä haluttiin länsimaistaa Suomen autokantaa. Silloin tuotiin maahan paljon vanhoja autoja ja moottoripyöriäkin Amerikasta.

-Nyt Kekkonen liikkuu aina mukana, kavereiden huviksi ja kiusaksi, Avikainen naurahtaa.

Avikaisen ensikosketus moottoripyöriin oli dramaattinen. Lähdettyään 11-vuotiaana nassikkana laittomasti mopoilemaan Avikaisen kiilasi tien sivuun isolla moottoripyörällään Jukka Laitila, joka moottoripyöräpiireissä tunnetaan myös Kapteeni Kaaoksena. Kapteeni käski pikku-Avikaista ajamaan perässään ja johdatti tämän mökilleen, jonka pihassa oli komeita moottoripyöriä rivissä. Kapteeni nosti pojan kainaloista ison moottoripyörän selkään ja näytti miten oikeassa pyörässä käännetään kaasua.

-Olin aika kauhistunut, mutta samalla vaikuttunut, ja siitä se moottoripyöräinnostus lähti, Avikainen muistelee.

Lauantai oli kaiken kaikkiaan mannaa moottoripyöräharrastajille, sillä Bikenicin lisäksi järjestettiin Hattulan Petäyksessä Euroopan suurin isoille BMW LT -moottoripyörille tarkoitettu kokoontuminen. (HäSa)