Kolumnit Uutiset

Kela heiluttaa peittoa puolestasi

Naiset ja miehet voivat olla ystäviä keskenään. Naiset ja miehet voivat jopa asua yhdessä ilman, että he olisivat parisuhteessa.

Nämä itsestäänselvyydet eivät mahdu Kelan kivikovaan kalloon, vaan laitos on jumiutunut konservatiivisuuteensa.

Aamulehti kirjoitti alkuvuodesta kämppäkavereista, jotka sattuivat olemaan eri sukupuolta (3.2.). Kela oletti heidät avopariksi, vaikka miehellä oli tyttöystävä. Kelalle lähetettiin tästä todisteita pussauskuvaa ja äidin kirjettä myöten.

Kela ei vakuutteluita uskonut, vaan kämppikset saivat yhteisen asumistuen. Se oli puolet siitä, mitä he olisivat saaneet erikseen. Lopulta mies muutti yhteen tyttöystävänsä kanssa, ja nainen hankki naispuolisen kämppiksen.

Laki ei edellytä avopuolisoilta elatusvelvollisuutta, mutta Kela edellyttää. Kelalla on harkintavalta, vaikka lait säätää eduskunta.

Jos samassa osoitteessa asuvat ovat suunnilleen saman ikäisiä ja eri sukupuolta, Kela olettaa heidät järjestään avopariksi. Jos väittää muuta, pitävimmätkään todisteet eivät välttämättä riitä.

Kela on kuin pikkutuhma setä, joka utelee makuuhuoneasioista pilke silmäkulmassa.

Voi olla, että samanlaisia selvityksiä aletaan vaatia nyt myös samaa sukupuolta olevilta kämppäkavereilta. Maaliskuun alusta alkaen avopuoliso on voinut olla Kelan silmissä myös samaa sukupuolta. Aiemmin Kelalle on kelvannut puolisoksi toki rekisteröidyn parisuhteen toinen osapuoli.

Myös opiskelijat siirtyvät elokuussa yleisen asumistuen piiriin, mikä voi lisätä Kelan mukaan epäselvien tapausten määrää (Iltalehti 28.12.)

Ystävyys ei ole koskaan katsonut sukupuolta. Kelan pitäisi ottaa huomioon myös se, että käsitykset parisuhteista ovat muuttuneet.

Ajatus siitä, että aikuisten ihmisten pitäisi elättää toisiaan, tuntuu vieraalta vuonna 2017. Samassa osoitteessa asuvilla pariskunnilla on nykyään useimmiten omat rahat, joita käytetään puoliksi yhteisiin menoihin.

Ei ole Kelan tehtävä olettaa tai udella kenenkään siviilisäätyä saati päättää parisuhteen taloudesta.

Asumistuissa pitäisi unohtaa sukupuolet, parisuhdestatukset ja muut määrittelyt. Kelankin olisi aika kohdella jokaista yksilönä.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic