Uutiset

Kela-korvaukset pois ja maahan vain 20 kuntaa

Ei ihme, että virkamiestyöryhmä sai jättää ehdotuksensa peruspalveluministeri Paula Risikolle (kok.) vasta vaalien jälkeen.

Nyt politiikan loiskiehunta on niin kiihkeätä, että muilla elämänalueilla voi puuhata melkein mitä vain, eivätkä koirat perään hauku.

Uusi hallitus, jos sellainen yleensä saadaan aikaan, joutuu silti ottamaan kantaa otsikon ehdotuksiin.

Risikon asettama työryhmä jätti juuri esityksen, jota oli etukäteen uumoiltukin. Se kuuluu, että kuntia tai alueita, jotka järjestävät yhdessä sosiaali- ja terveyspalvelut, olisi huomattavasti nykyistä vähemmän.

Radikaalein ehdotus kuuluu, että olisi vain noin 20 kuntaa, joista jokainen vastaisi näistä palveluista itsenäisesti.

Ilmeisesti virkamiehet ovat heittäneet tämän koepalloksi, jotta päättäjät tarttuisivat edes siihen ehdotukseen, jossa muutos nykyisestä on vähäisin.

Risikkokin ehti jo mainita realistisimmaksi esityksen, että kunnat muodostaisivat 20-50 aluetta tai suurta kuntaa, jotka tuottaisivat ja rahoittaisivat perustason sosiaali- ja terveyspalvelut ja osan myös erityistason palveluista.

Se onkin sisällöltään lähes identtinen hänen pari vuotta sitten tekemänsä esityksen kanssa, jota myös Risikon malliksi kutsutaan.

Kela-korvaukset tulisi poistaa, esittävät virkamiehet. Niihin kuluvat varat tulisi ohjata kunnille, jotta niiden olisi mahdollista järjestää terveydenhuolto nykyistä paremmin.

Tällöin yksityislääkärillä käynti pulitettaisiin kokonaan omasta pussista.

Tämän vaalikauden ykkösasiat sosiaali- ja terveyspolitiikassa ovat palvelujen järjestämistapa ja rahoitus.

Niillä on suora vaikutus kuntien määrään tai ainakin itsenäisyyteen. Sosiaali- ja terveysmenot muodostavat yli puolet kuntien toimintamenoista.

Nyt rahaa tulee useista tuuteista ja esimerkiksi terveydenhuollossa on kaksi päällekkäistä järjestelmää, joista julkinen terveydenhuolto on jatkuvan resurssi- ja henkilöstöpulan vuoksi huonoissa kantimissa.

Tämä aiheuttaa yhä kasvavaa eriarvoisuutta. Varakkaat ostavat yksityiseltä puolelta, mitä haluavat, muut jonottelevat murusia julkiselta puolelta.

Kokoomuksen ja demarien voisi kuvitella löytävän sovun, joka edellyttäisi ainakin huomattavasti nykyistä tiiviimpää yhteistyötä kuntien kesken, ellei suorastaan nykyistä suurempia kuntia.

Perussuomalaisten kanta ei ole tiedossa. Tosin heidän kihniöläinen kansanedustajansa Lea Mäkipää lupasi TV:n ajankohtaisohjelmassa, että jos hänestä tulee hallintoministeri, voidaan heti unohtaa kaikenmaailman Paras-lait ja sote-hankkeet.

Siinäpä rakennuspalikoita hallitusohjelmaan.

Menot