fbpx
Uutiset

Kela selvensi kilpailutusperiaatteitaan, kun niitä arvostelivat kansanedustajat ja kuntoutusta saavien lasten vanhemmat

Kelan mukaan jo vähimmäislaatuvaatimukset ovat korkeat kilpailutukseen pääsyssä, joten laadun merkitys on kokonaisuudessa suurempi kuin 20 prosenttia.

Kelan uusia kilpailutuspainotuksia on arvosteltu, ja siksi se vastasi lauantaina kritiikkiin Twitterissä.

Kelalla esimerkiksi lasten kuntoutuksen kilpailutusperiaatteissa painotetaan nykyään 80 prosenttia hintaa ja 20 prosenttia laatua, kun ennen painotus oli puolet ja puolet.

Kela: Korkeat vähimmäislaatuvaatimukset

Uutta Kelan kilpailutuspainotusta arvostelivat esimerkiksi vanhemmat sosiaalisessa mediassa. Kun esimerkiksi lasten kuntoutukseen erikoistuneet terapeutit eivät saa tarpeeksi lisäpisteitä erikoisosaamisestaan, Kela korvaa heidät arvostelijoiden mukaan halvemmilla terapeuteilla.

Kela vastasi lauantaina kritiikkiin Twitterissä ja kotisivuillaan. Sen mukaan laadun merkitys on suurempi kuin 20 prosenttia, sillä kilpailutukseen hyväksyttäville palveluntuottajille on jo korkeat vähimmäislaatuvaatimukset.

– Nämä palveluntuottajat, jotka ovat jo valmiiksi osoittaneet toimintansa korkean laadun, voivat lisäksi kilpailla laadulla ja saada siitä lisäetua kilpailussa. Tätä korkeaa perusvaatimukset ylittävää laatua painotetaan hankinnassa 20 prosentin verran, kertoo Kela verkkosivuillaan.

Sarkomaa sovitteli sanomaansa

Lännen Media kirjoitti perjantaina kansanedustajien Sari Sarkomaan (kok.) ja Outi Alanko-Kahiluodon (vihr.) haukkuvan Kelaa tiedotteissaan.

Sarkomaa on Kelan valtuutettujen puheenjohtaja. Hän kommentoi perjantaina Twitterissä LM:n otsikoinnin olevan yliampuvaa.

– Otsikointi on hyvin yliampuva. Minä olen ehdottanut lainmuutosta kilpailutukseen ja valvovan tahon edustajana selvitystä kilpailutuksesta. Kannan vahvaa huolta tilanteesta. Kelan väkeä kannustan, hän kirjoitti Twitterissä.

Lännen Media ei lauantai-iltana tavoittanut Sarkomaata kommentoimaan Kelaa koskevaa lausuntoaan.

Sarkomaa on esittänyt, että Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus sekä kuntoutuspsykoterapia ja vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelujen tuottajat valittaisiin jatkossa rekisteröitymismenettelyllä nykyisen kilpailuttamisen sijaan. Tämä edellyttäisi kuitenkin Kelan kuntoutuslain muutosta.

Menot