Uutiset

Kelkkavarkaille ehdottomat tuomiot

Moottorikelkkavarkauksia ympäri Suomea viime vuoden ajan tehtaillut virolaiskaksikko on tuomittu ehdottomiin vankeusrangaistuksiin Hyvinkään käräjäoikeudessa. Toinen miehistä sai kaksi vuotta kuusi kuukautta ja toinen kolme kuukautta vähemmän. Heidät velvoitettiin maksamaan vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä hiukan alle 120 000 euroa.

Kumpikin tuomittiin kymmenestä törkeästä varkaudesta ja yhdestä törkeän varkauden yrityksestä. Toisen rikoslistalla oli lisäksi valtionrajarikos eli maahantulokiellon rikkominen.

Miehet murtautuivat eri puolilla maata moottorikelkkoja, mönkijöitä ja muita koneita myyvien liikkeiden varastoihin ja myymälöihin ja varastivat kelkkoja, mönkijöitä, perämoottoreita sekä erilaisia koneiden osia ja renkaita. He jäivät kiinni kuluvan vuoden alussa yrittäessään varastaa tavaraa hyvinkääläisen koneliikkeen pihalta.

Toinen mies tunkeutui pihalle tiedustelemaan varastettavaksi sopivaa omaisuutta, mutta laukaisi hälytyslaitteet. Oltuaan jonkin aikaa paossa miehet palasivat jatkaakseen kesken jäänyttä keikkaansa, jolloin odottamassa olleet poliisit nappasivat heidät.

Pääosa varastetusta omaisuudesta on jäänyt kateisiin. Todennäköisesti se on kuljetettu Viroon, josta yksi kelkka on saatu palautettua.

Miehet käyttivät varkauksissa pakettiautoja ja henkilöautojen peräkärryjä tavaran pois kuljettamiseen. Heillä oli myös käytössään järeitä murtovälineitä, pari siirrettävää lastaussiltaa, taljoja ja kuormankiinnitysliinoja. Toiminta oli suunnitelmallista ja ammattimaista. (Häsä)