fbpx
Uutiset

Kello 11 selviää, jatkuuko postilakko

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi sovintoesityksen puolenyön jälkeen pitkien neuvottelujen päätteeksi.

Tänään selviää, jatkuuko viime viikolla alkanut postilakko. Postia koskevan työriidan osapuolet antavat vastauksensa valtakunnansovittelijan jättämään sovintoesitykseen kello 11.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi sovintoesityksen puolenyön jälkeen pitkien neuvottelujen päätteeksi. Työnantajapuolen Palta lupasi perehtyä esitykseen huolellisesti.

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoi STT:lle, että työntekijäosapuolella on jo vastaus sovintoesitykseen. Osapuolet eivät toistaiseksi kommentoi sovintoesityksen sisältöä.

–  Meillä on olemassa jo tähän vastaus, mutta en pysty sitä kertomaan ennen kuin kerromme sen sovittelijalle, Nieminen sanoi.

Niemisen mukaan neuvottelut olivat maanantainakin hankalat.

–  Onhan se vaikeaa, mutta ei sen vaikeampaa kuin muinakaan päivinä.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoi, että maanantaina alkaneissa ja tiistain puolella päättyneissä neuvotteluissa oli selkeä yhteinen tavoite saada asia ratkaistuksi.

–  Se näkyikin sitten työnteossa, kyllä tuossa tehtiin ihan hartiavoimin töitä. Mihin se riittää, nähdään sitten siinä vaiheessa, kun osapuolet ovat muodostaneet kantansa tuohon sovintoesitykseen ja ilmoittaneet sen kello 11. Tällä hetkellä lopputulosta ei voi ennakoida, Aarto kertoi.

– Perehdytään esitykseen huolellisesti ja käydään omien hallintojen kanssa asiaa läpi ja vastataan sovittelijalle.

Työehtosopimusvaihdos kiistakapulana

Työriidan keskiössä on Postin noin 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen vaihtamista koskeva kiista. PAU katsoo, että sopimusvaihdos romuttaisi lajittelijoiden palkat ja työehdot. Työnantajapuoli puolestaan on pitänyt pakettilajittelijoiden siirtämistä Medialiiton ja Teollisuusliiton välisen jakelualan työehtosopimuksen piiriin Postin kilpailukyvyn kannalta olennaisena.

Aarto on aiemmin mediassa väläyttänyt, että työnantajapuoli voisi olla valmis perääntymään työntekijöiden siirtämisestä toisen työehtosopimuksen piiriin. Nyt jätetyn sovintoesityksen sisältöä ei vielä tiedetä.

Postilakko alkoi viikko sitten maanantaina. Sen piirissä on noin 9 000 jakajaa, käsittelijää ja kuljettajaa.

Kahden ensimmäisen viikon jälkeen eli 25. marraskuuta alkaen PAUn lakko laajenee koskemaan myös myymälä- ja toimihenkilötehtäviä. Silloin lakon piirissä olisi yhteensä noin 10  000 Postin työntekijää. Lisäksi useat liitot ovat ilmoittaneet tukitoimistaan postilakossa.

Postilakko jatkuu 8. joulukuuta asti, ellei sopua löydy ennen sitä.

Tukitoimet laajenemassa tällä viikolla

Muiden liittojen PAUlle ilmoittamat tukitoimet jatkuvat ja laajenevat tällä viikolla, jos postilakko jatkuu.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Rautatiealan Unionin RAUn tukitoimet aiheuttavat merkittävää haittaa rautateiden tavaraliikenteelle. JHL:n tukilakko alkoi tavaraliikenteen ratapihoilla tiistaiaamuna ja päättyy myöhemmin illalla. Junien kunnossapito on lakossa keskiviikkona. RAU puolestaan kertoo, että sen saarto pysäyttää tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tiistai-illasta alkaen 24:n tunnin ajaksi. Toimet eivät vaikuta rautateiden henkilöliikenteeseen.

Pääosa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n jäsenistä jää tiistaista ja keskiviikosta alkaen ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon. Jo maanantaista alkaen AKT:n jäsenet ovat pidättäytyneet työstä Posti Kuljetus Oy:ssä. Ensi viikolla AKT:n työtaistelu uhkaa laajeta Helsingin seudun liikenteeseen (HSL) ja huoltokorjaamoihin.

Suomen Merimies-Unioni on lopettanut maanantaina Postin kuljetusten ottamisen eri aluksille. Tukitoimet laajenevat torstaina ja ensi maanantaina. Maanantain toimet vaikuttaisivat toteutuessaan Suomen lipun alla liikennöiviin laivoihin, esimerkiksi Silja Lineen ja Viking Lineen.

Tukeaan PAUlle on osoittanut myös Ilmailualan unioni IAU, jonka jäsenet eivät osallistu postinkäsittelyyn lentokentillä. Vastaavalla toimella elintarvikealan yrityksissä uhkaa Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL perjantaista alkaen ja asiamiesposteissa Palvelualojen ammattiliitto PAM ensi maanantaista alkaen.

Asiasanat

Menot