Uutiset

Kellojen siirtelystä luopuminen lykkääntyy ainakin vuoteen 2021

Kesä- ja talviajasta luopumisen käsittelyä jatketaan EU:ssa ensi vuonna. Monet jäsenvaltiot tarvitsevat lisää aikaa kansalliseen valmisteluun ennen kuin ne voivat kertoa lopullisen kantansa.
Ministeri Anne Berner kertoo, että tämänhetkisen ehdotuksen mukaan kellojen siirtelystä luovuttaisiin vuonna 2021.

Päätöstä kesä- ja talviajasta luopumisesta ei Euroopan unionissa syntynyt tänä vuonna, vaan asian käsittely jatkuu ensi vuonna Romanian johdolla. EU:n liikenneneuvosto kokoontui Brysselissä tänään maanantaina, mutta kokouksessa ei tehty päätöksiä kellojen siirtelystä.

– Kokouksessa neuvoston puheenjohtajana tällä hetkellä toimiva Itävalta antoi tilanneselvityksen siitä, missä asian käsittelyssä tällä hetkellä mennään. Monet jäsenvaltiot ovat kertoneet, että ne tarvitsevat lisää aikaa kansalliseen valmisteluun, ennen kuin ne voivat ottaa ehdotukseen lopullista kantaa. Kellojen siirtelyn käsittelyä jatketaan siten ensi vuonna Romanian puheenjohtajakaudella, kertoo liikenneministeri Anne Berner Lännen Medialle.

Bernerin mukaan on vielä liian aikaista ennakoida, milloin muut jäsenvaltiot saavat muodostettua kansallisen kantansa komission ehdotukseen, sillä se riippuu jäsenvaltioiden sisäisistä aikatauluista.

– Suomi toivoo, että asiasta päätettäisiin ripeästi ja pyrkii vaikuttamaan siihen, että päätös saataisiin mahdollisimman pian. Tällä hetkellä käsittelyn pohjana on ehdotus, jonka mukaan kellojen siirtelystä luovuttaisiin vuonna 2021.

Hieman pidempi siirtymäaika mahdollistaisi Bernerin mukaan sen, että esimerkiksi lentoliikenteessä voitaisiin varautua kellojen siirtelystä luopumiseen.

Suurin osa haluaisi luopua siirtelystä

EU-komission tavoitteena oli, että viisareita olisi siirretty viimeisen kerran ensi vuonna.

Suomessa kesä- ja talviajasta luopumisesta on tehty kansalaisaloite, myös eduskunta on toivonut hallitukselta asian edistämistä.

Otakantaa-palvelussa järjestettiin syksyllä kysely, johon tuli yhteensä arviolta 677 000 vastausta.

Talviaikaa tai kesäaikaa kannattaneista noin 52 prosenttia kannatti talviaikaan ja noin 48 prosenttia kannatti kesäaikaan siirtymistä.

Myös EU-komissio järjesti kesällä kellojen siirtelystä verkkokyselyn. Kyselyyn vastasi 4,6 miljoonaa ihmistä. Heistä 84 prosenttia halusi luopua siirtelystä.

Kellojen siirtelyä sitoo EU-direktiivi, jonka mukaan kaikkien EU-maiden on siirryttävä kesä- ja talviaikaan samana päivänä. HäSa