Kolumnit Uutiset

Kelluvat talot avaavat huikeita visioita verkonlaskijoille

Hämeenlinnassa suunnitellaan rakentamista veden päälle muutenkin kohistuun Engelinrantaan.

Muistakaa nyt edes ankkuroida ne kelluvat talot kunnolla Vanajaveden mutapohjaan. Muuten joku onneton herää virran viemänä.

Mierolan laituriin lipui tässä eräänä iltana ihan talon näköinen rakennelma, jonka varusteluun kuului tietenkin myös sauna. Savu tuprutti kauniisti piipusta.

Kelluvia saunoja on nähty toki ennenkin, mutta tässä komeudessa oli jopa kattoterassi sohvineen. Kelluva rakentaminen on jo totta! Ei tässä enää mitään Helsingin hienoja esimerkkejä malliksi tarvita.

Kelluva talo avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia ihmisten arkielämään. Verkot tai vähintäänkin katiskan voi laskea veteen ja kokea mahdollisesti suoraan keittiön ikkunasta tai ainakin terassilta. Pannulle saa taatusti tuoretta lähiruokaa. Lattiaan poratusta reiästä voi tietysti pilkkiä kesät talvet. Ei tartte sitten muijan motkottaa pilkkireissuista. Muuttaminenkin olisi kätevää: hinaaja veturiksi ja suunta kohti uusia rantoja.

Veneen keikuttajiksi on perinteisesti paheksuttu sellaisia, jotka rohkenevat olla enemmistön kanssa eri mieltä. Mitä porukkaa olisivat talonkeikuttajat?

Jos joku oikein innostuu heiluttamaan taloaan, voi siitä nousta isokin hyökyaalto, joka varmaan uhkaisi naapurirauhaa. Reippaasti aalloilla heilahtelevasta talosta voisivat kateelliset päätellä myös asukkaiden avioelämän aktiivisuuden tason.

Uhkana vision toteuttamisessa olemme me rannalle ruikuttamaan jäävät onnettomat. Meitähän on tietenkin ylivoimainen valtaosa.

Saamme kenties lohtua joidenkin aikojen päästä, kun homepesät paljastuvat kelluvista taloista.

Sellaista rakennetta ei ole olemassakaan, joka ei johda kosteutta veden varassa lilluvaan taloon. Helsingissä on tosin kokeiltu lasikuidusta valmistettua kelluvaa taloa.

Lasikuituisella veneellä voi välttävästi soutaa, mutta kuka haluaa asua kalseassa lasikuitutalossa?

Ovatko rakennuspaikat Hämeenlinnasta loppuneet, kun niitä pitää hakea moottoritien ja järven päältä?

Kontuvuorentien varresta Kankaistenjärven takaa avautuu hieno näköala. Ei sieltä korkealta mitään kaupunkia tai talorykelmiä näy, vaan hienosti kumpuilevaa metsää. Ainoat rakennelmat maisemassa ovat Ahveniston hyppyri ja Aulangon torni.

Väestötiheys Hämeenlinnassa on 37,8 asukasta jokaista maapinta-alan neliökilometriä kohden, kun koko harvaan asutun Suomen keskiarvo on 17,9. Kenenkään ei tarvitse muuttaa ainakaan ahtauden vuoksi veden päälle.

Helsingissä, josta nyt ollaan esimerkkiä hakemassa, väestötiheys on 2 825,6. Enontekiöllä luku on 0,2. Lapissa ei tiettävästi toistaiseksi suunnitella kelluvaa rakentamista.

Menot