Uutiset

Kelotukista syntyi piirileikki

-Kasi puoli.

-Ysi miikka. Minusta tämä on hieno.

Tällaisia hyviä ja kiitettäviä kouluarvosanoja jakoivat Pekolan koulun oppilaat opinahjonsa pihaan pystytetylle veistokselle. Puinen ja metallinen piirileikki on Pekolassa asuvan kuvataiteilijan Josef Tommisen lahjoittama työ, joka paljastettiin perjantaina.

Tomminen kertoo, että veistos on tehty varta vasten oman kylän koulun pihaan. Taiteilija oli viime syksynä mukana järjestämässä huskyajelutapahtumaa koululla, ja silloin hän huomasi kivistä tehdyn ja vähän karun liikenteenjakajan koulun pihassa.

-Minulla välähti heti mieleen, että tuossa on veistoksen paikka. Sitten muistin, että minulla on ojanpenkassa vanha kelotukki, ja tämän työn idea syntyi siitä, Tomminen kertoo.

Tommisen mukaan veistos syntyi kolmessa viikossa. Työläin vaihe oli metallisten päiden ja vaatteiden teko. Metalliosat on tervattu mustiksi.

Pekolan koulun rehtori Ilpo Salmivaara näki veistoksen jo syksyllä, ja kertoo ihastuneensa siihen heti.

-Minun mielestäni se sopii kuin nenä päähän tälle paikalle, hän kuvaili.

Samalla hän kertoi, että veistoksen ja koulun pihapiirin turvaksi tulee kameravalvonta.

Koululaiset tutkivat veistosta jo aamupäivällä ja löysivät siitä tutunoloisia hahmoja, kuten karttakeppiä heiluttavan tyypin.

Veistoksen nimi on ”Piiri pieni pyörii”, ja se sopii aiheeltaan hyvin lasten pariin. Tomminen kertoo, että hän haluaa aina ottaa myös kantaa töillään.

-Kuvastaahan tämä sitäkin, että pieni piiri pyörii vähän joka puolella. Pieni porukka johtaa tätä maailmaa. (HäSa)