fbpx
Uutiset

Kemianteollisuus: Ylityökielto osuu työntekijöiden omaan nilkkaan

Öljyn hinta oli laskussa Venäjän ja Saudi-Arabian hintasodan takia jo ennen koronaviruksen leviämistä pandemiaksi. Kuvassa Nesteen jalostamo Porvoon Kilpilahdessa.
Öljyn hinta oli laskussa Venäjän ja Saudi-Arabian hintasodan takia jo ennen koronaviruksen leviämistä pandemiaksi. Kuvassa Nesteen jalostamo Porvoon Kilpilahdessa.

Vientiteollisuudessa tänään alkanut ylityökielto aiheuttaa vakavaa haittaa tuotannolle ja osuu lopulta työntekijöiden omaan nilkkaan. Tätä mieltä ollaan Kemianteollisuudessa. Se kattaa noin viidenneksen Suomen koko teollisuustuotannosta ja tavaraviennistä.

“Kyseessä on poliittinen työtaistelutoimi, jolla painostetaan Suomen hallitusta perumaan esitys irtisanomissuojan keventämisestä pienissä yrityksissä”, edunvalvontajärjestön äsken julkistamassa toimialakatsauksessa todetaan.

Järjestön työmarkkina-asioista vastaava johtaja Jyrki Hollmén pitää valitettavana, että työtaistelutoimilla syödään pohjaa kasvulta.

– Vienti on hyvässä vedossa, joten tuotanto- ja toimitusviivästyksiä aiheuttava ylityökielto vaikuttaa tavallista enemmän yritystoimintaan ja toimitusvarmuuteen, Hollmén kommentoi.

– Ratkaisu erimielisyyksiin pitäisi hakea keskustelun kautta. Yritykset ja asiakkaat ovat näissä tilanteissa ulkopuolisia, mutta joutuvat sijaiskärsijöiksi. Viime kädessä toimet osuvat työntekijöihin itseensä.

 

Satamat ovat toistaiseksi ulkopuolella

Tänään alkaneessa ylityökiellossa ovat mukana SAK:sta Teollisuusliitto ja AKT sekä STTK:sta Pro.

Teollisuusliitossa kiellon ulkopuolella ovat media- ja painoalan, lehdenjaon ja sekä viestintäalan toimihenkilöt.

Pron jäsenistä kiellon piirissä ovat teollisuudessa työskentelevät toimihenkilöt, kuten koulutetut esimiehet ja asiantuntijat. AKT:lta mukana on useita sopimusaloja, kuten kuorma- ja linja-autoala sekä huoltokorjaamot. Viennin kannalta tärkeät satamat ovat ainakin ensi vaiheessa ylityökiellon ulkopuolella.

 

Irtisanomissuoja jakaa kansan mielipiteet

Ammattiliitot vastustavat poliittisella työtaistelullaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suunnitelmia helpottaa henkilöperusteista irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä.

Helpottaminen tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että työntekijä voitaisiin irtisanoa työsuhteen velvoitteiden rikkomisen perusteella nykyistä kevyemmällä menettelyllä. Vaatimus erillisestä selvityksestä työntekijän sijoittamiseksi toisiin tehtäviin yrityksessä saattaisi poistua.

Hallitus on vakuuttanut pitävänsä kiinni suunnitelmastaan. Hallituksen mukaan tavoitteena on madaltaa työllistämiskynnystä eikä kannustaa yrityksiä irtisanomaan.

Suomen Yrittäjien 2017 tekemään kyselyyn vastanneista pk-yrityksistä 37 prosenttia totesi olevansa valmis palkkaamaan uusia työntekijöitä, jos henkilöperusteista irtisanomista helpotetaan. Lakihanketta arvostelevien mukaan kysely ei anna luotettavaa kuvaa siitä, miten yritykset todellisuudessa toimisivat.

Helsingin Sanomien teettämän ja tänään julkaiseman gallupin mukaan hieman yli puolet suomalaisista vastustaa irtisanomisen keventämistä. Vastustajia on 47 prosenttia ja kannattajia yhteensä 43 prosenttia kansasta. Kyselyssä kysyttiin 1 052 suomalaisen mielipidettä.

Menot