fbpx
Uutiset

Kenen syntymäpäivät pitäisi ainakin muistaa?

Tavat viettää ja muistaa syntymäpäiviä vaihtelevat. Toiset juhlivat syntymäpäiviään joka vuosi, toiset jättävät pyöreätkin vuodet juhlimatta.

Kenen syntymäpäivät pitäisi ainakin muistaa, Etiketti – Käytösopas arkeen ja juhlaan -kirjan kirjoittaja Mirva Saukkola?
– Lähisukulaisten ja lähimpien ystävien. Aikuisille riittää usein kortti tai onnitteluviesti, lapsille jokin hauska yllätys, kuten kirja tai piirustustarvikkeet. Sosiaalinen media muistuttaa ystävien syntymäpäivistä ja mahdollistaa onnitteluviestin lähettämisen.

Täytyykö kaikkien perheenjäsenten tai lähisukulaisten syntymäpäivä muistaa joka vuosi?
– Osoittaahan se välittämistä. Syntymäpäivät on helppo kirjata vaikka sähköiseen kalenteriin. Ajatus ja ele ovat tärkeimpiä, ei näyttävä lahja.

Onko epäkohteliasta jättää vaikkapa anopin syntymäpäivä huomioimatta?
– Iäkkäämpien henkilöiden kohdalla syntymäpäivän unohtaminen voi harmittaa itseä parin vuoden päästä eniten. 

Millainen moka on, jos ei muista kumppanin syntymäpäivää?
– Suhteet ovat erilaisia, mutta on se useampien mielestä hyvä muistaa. Kiva aamupala tai vaikkapa pikku lahja osoittavat kumppanille, että tämä on sinulle tärkeä.

Mihin saakka kummilapsen syntymäpäivä pitää huomioida?
– Ainakin täysi-ikäisyyteen asti. Kummiudessa on kuitenkin omat kiemuransa. Joskus perhesuhteiden muutokset voivat sulkea jonkun kummeista tuttavapiirin ulkopuolelle. Jos vanhempien suhde kummiin on katkennut, on melko hämmentävä ajatus odottaa kummilta aina muistamista.

Miten ystävää tulisi huomioida?
– Riippuu perinteistä. Joidenkin kohdalla riittää lämminhenkinen viesti, mutta jos aiemmin on vaihdettu lahjat, tradition lopettamisesta kannattaa sopia ennakkoon. LM-HäSa

Menot