fbpx
Uutiset

Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan

173 kenkäalan yritystä on allekirjoittanut vetoomuksen kauppasodan lopettamisesta.
Donald Trump määräsi reilu viikko sitten uusia tulleja tietyille kiinalaisille tuotteille. Kuva: ETIENNE LAURENT
Donald Trump määräsi reilu viikko sitten uusia tulleja tietyille kiinalaisille tuotteille. Kuva: ETIENNE LAURENT

Osa maailman suurimmista kenkäjäteistä vaatii Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia lopettamaan kauppasodan Kiinan kanssa, koska sillä voi olla vakavat seuraukset tavallisille kansalaisille.

Kenkäyritysten yhteisessä vetoomuksessa mainitaan, että kenkien tullit voivat nousta joissain tapauksissa jopa 67,5 prosenttiin. Tällä hetkellä kenkien keskimääräinen tulli Yhdysvaltoihin on 11,3 prosenttia. Asiasta uutisoi BBC.

Vetoomuksen on allekirjoittanut 173 yritystä, joiden joukossa ovat muun muassa Nike ja Adidas. Heidän mukaansa Trumpin päätös nostaa joidenkin Kiinasta tuotavien tuotteiden tullit 25 prosenttiin iskee erityisesti työväenluokkaan.

– On aika lopettaa tämä kauppasota, yritykset vaativat vetoomuksessa.

Kenkätehtaan siirtäminen vaikeaa

Trump nosti reilu viikko sitten joidenkin Kiinasta tuotavien tuotteiden tullit 10 prosentista 25 prosenttiin. Näiden tuotteiden tuonnin arvo on noin 200 miljardia dollaria vuodessa.

Trump sanoi tullien noston jälkeen, että yritykset voivat vähentää kulujaan siirtämällä tuotantoaan Yhdysvaltoihin.

– Tee tuotteesi kotona Yhdysvalloissa niin silloin sinulla ei ole tuontitulleja. Voit myös ostaa Kiinan sijasta jostain tullittomasta maasta, Trump kirjoitti Twitterissä.

Kiina vastasi Trumpin päätökseen ilmoittamalla, että se nostaa 60 miljardin dollarin arvoisten yhdysvaltalaistuotteiden tuontitulleja. Uudet tullit astuvat voimaan kesäkuun alussa.

Kenkäyrityksille ja jälleenmyyjille tuotannon ja hankinnan siirtäminen ei ole kuitenkaan yksinkertaista, koska kenkien tuotanto ja hankinta vaatii suuria investointeja ja suunnitelmia vuosiksi eteenpäin.

– Yritykset eivät voi vain yksinkertaisesti siirtää tehtaitaan sopeutuakseen näihin muutoksiin, kenkävalmistajat kirjoittavat.

Yritysten etujärjestö American Chambers of Commerce julkaisi tiistaina oman selvityksensä, jonka mukaan 40 prosenttia järjestöön kuuluvista yrityksistä on siirtänyt tai harkitsevansa tuotantonsa siirtämistä pois Kiinasta tullimaksujen takia.

Selvityksen mukaan kolmannes yrityksistä on lykännyt tai perunut investointejaan tullien takia.

Menot