fbpx
Uutiset

Kenraalikunnan jäsen toimi esteellisenä läheistensä asioissa Puolustusvoimissa – Komentaja päätti, että esitutkintaa ei aloiteta

Esteellisyystapauksissa on kyse Merivoimien esikuntapäällikön Timo Hirvosen lähisukulaista koskevasta palkkapäätöksestä ja toisen läheisen osalta kehityskeskustelusta sekä suoritusarvioinnista. Merivoimien komentaja Veijo Taipalus on päättänyt, että asiasta ei aloiteta esitutkintaa.
Merivoimien komentaja Veijo Taipalus päätti, että Merivoimissa havaituista esteellisyystapauksista ei käynnistetä esitutkintaa. Arkistokuva.

Merivoimien ylimpään johtoon kuuluva lippueamiraali, esikuntapäällikkö Timo Hirvonen on toiminut tehtävissään esteellisenä kahdessa tapauksessa vuosina 2016-2017.

Tieto käy ilmi Pääesikunnan oikeudellisen osaston päätöksestä. Merivoimien komentajan, vara-amiraali Veijo Taipaluksen päätöksellä asiasta ei aloiteta esitutkintaa.

Esteellisyystapauksissa on kyse esikuntapäällikkö Hirvosen lähisukulaista koskevasta palkkapäätöksestä ja toisen läheisen osalta kehityskeskustelusta sekä suoritusarvioinnista.

Pääesikunnan päätöksessä todetaan Hirvosen vahvistaneen esteellisenä Puolustusvoimissa työskentelevän läheisensä henkilökohtaisen palkanosan. Kyse oli palkankorotuksesta, jonka Hirvonen hyväksyi työskennellessään Laivaston komentajana vuonna 2016.

Pääesikunnan mukaan Hirvonen on toiminut esteellisenä myös käydessään kehityskeskustelun ja laatiessaan suoritusarvioinnin toisesta läheisestään vuoden 2017 osalta. Hirvonen toimi kyseisenä ajankohtana nykyisessä tehtävässään eli Merivoimien esikuntapäällikkönä.

Hallintolain mukaan viranhaltija on esteellinen, jos käsiteltävänä olevan asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa hänelle tai hänen läheiselleen.

“Ei ole vaikuttanut”

Lännen Media uutisoi Hirvoseen kohdistuvien esteellisyysepäilyjen selvittämisestä viime perjantaina. Uutisessa kerrottiin, että Hirvosen epäillään esikuntapäällikkönä edistäneen toisen läheisensä uraa myös osallistumalla henkilöstösuunnitteluun vuoden 2016 toukokuussa. Kyseinen läheinen on valittu Merivoimissa korkeaan tehtävään.

Merivoimien laillisuusvalvonnalle toimittamassa asiakirjassa vahvistetaan, että Merivoimien tehtävä- ja seuraajasuunnittelu tapahtuu esikuntapäällikön johdolla. Merivoimien mukaan näin ei ole kuitenkaan tapahtunut Hirvosen toisen läheisen kohdalla.

“Asiassa ei ole laadittu asiakirjaa, jossa olisi ollut Hirvonen allekirjoittajana taikka päätöksentekijänä. Hirvonen ei ole vaikuttanut valintaan sen enempää tosiasiallisesti, kuin muodollisestikaan”, todetaan Merivoimien komentajan vara-amiraali Veijo Taipaluksen allekirjoittamassa lausunnossa.

Pääesikunnan päätöksen mukaan Hirvonen ei ole vaikuttanut toisen läheisensä valintaan korkeaan tehtävään, eikä asia anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

“Selvitysten mukaan Hirvonen ei ole vaikuttanut (läheisen nimi) valintaan”, päätöksessä sanotaan.

Pääesikunnan oikeudellisen osaston päätöksessä ei käsitelty Hirvosen toiselle läheiselle esitettyä korkeaa kunniamerkkiä. Hänelle esitettiin 3. luokan Vapaudenristiä, jota ei kuitenkaan lopulta myönnetty. Asia on ollut käsittelyssä vuodenvaihteessa 2017–2018 ja Hirvonen on ollut paikalla esittelytilaisuudessa.

Merivoimat ei ole vastannut toimituksen tiedusteluun siitä, kuka Merivoimissa esitti kunniamerkkiä Hirvosen läheiselle.

Käsky kertauksesta

Pääesikunta ilmoittaa päätöksessään kiinnittävänsä amiraali Hirvosen huomiota hyvän hallinnon perusteisiin ja esteellisyyssäännösten noudattamiseen. Puolustusvoimissa järjestetään myös ylimääräinen kertauskoulutus hyvän hallinnon perusteista, hallintolaista ja esteellisyyskysymyksistä.

Puolustusvoimissa esitutkintakynnyksen arvioi toimivaltainen kurinpitoesimies, joka tässä tapauksessa on Taipalus. Asiakirjassa todetaan, että Merivoimien komentajan Veijo Taipaluksen päätöksellä Hirvosen esteellisyystapauksista ei aloiteta esitutkintaa.

Toimitus ei tavoittanut Hirvosta kommentoimaan asiaa. Hirvonen johtaa tehtävässään esikuntapäällikkönä Merivoimien esikunnan toimintaa. Hän on myös muun muassa korkeimman oikeuden sotilasjäsen, joka osallistuu sotilasrikosasioiden käsittelyyn.

Toimituksen tietojen mukaan Hirvosta on pidetty yhtenä ehdokkaana seuraavaksi Merivoimien komentajaksi. Merivoimien komentajan nimittää ennen vuodenvaihdetta presidentti Sauli Niinistö.

Menot