fbpx
Uutiset

Keräyspaperin tie pehmopaperiksi

Kun keräyspaperi saapuu Mäntän paperitehtaan siistauslaitokselle, se ensimmäiseksi jauhetaan pulpperoinnissa massasulpuksi eli vedensekaiseksi mössöksi. Samalla poistetaan karkeimmat epäpuhtaudet, joita on metalliromusta alkaen.

Prosessin edetessä erotellaan yhä hienommat epäpuhtaudet kuten hiekka ja tekstiilikuidut, painovärit ja paperien täyteaineet.

Puhdistamista jatketaan kuumentamalla massa höyryn avulla ja valkaisemalla se. Massaa myös pestään yhä puhtaammaksi ja jauhetaan yhä hienommaksi.

Lopuksi valmis massa varastoidaan valtaviin tornimaisiin säiliöihin.

Kun paperia aletaan valmistaa, sekoitetaan uusiomassaa, sellumassaa, kemikaaleja, liimaa, värejä ja muita kunkin tuotteen tarvitsemia aineita ja jauhetaan massa halutunlaiseksi.

Paperikone alkaa perälaatikosta

Varsinainen paperinteko alkaa paperikoneen perälaatikosta, jossa paperimassa ruiskutetaan kovalla paineella koneen viirojen tai viiran ja huovan väliin. Ne ovat koneessa suurella nopeudella kiertäviä kankaita.

Massasta poistetaan vesi teloilla puristamalla ja lopuksi massa kuivataan höyryllä kuumennetun teräksisen ns. jenkkisylinterin ympärillä. Pehmopaperikoneessa on vain yksi jenkkisylinteri, muunlaisissa paperikoneissa sylintereitä on peräkkäin pitkä jono.

Paperikoneen päässä valmis paperi rullataan ja rullat leikataan halutun levyisiksi pituusleikkurilla.

Paperin paksuus kerrotaan neliöpainolla. Pehmopaperit painavat 15-45 grammaa neliö. Painavin on jo tosi paksua, ohuin hienoa kasvopaperia.

Osa pehmopapereista, kuten vessapaperit, on vesiliukoista. Ne hajoavat viemäreissä. Märkälujien paperien, kuten käsipyyhkeiden, valmistuksessa on käytetty liimaa. Ne eivät hajoa vettyessään.

Embossaus on tärkeätä

Tehtaan jalostusosastolla raakapaperirullista yhdistetään enimmillään nelikerroksista pehmopaperia. Esimerkiksi parhaissa vessapapereissa on neljä kerrosta.

Ensin kerrostetulle paperille painetaan haluttu kuvio, sitten se embossataan.

Embossaus tarkoittaa erilaisten kuvioiden puristamista muotin ja telan avulla paperiin. Embossauksella on suuri vaikutus paperin imukykyyn ja sillä säädetään paperin paksuutta ja pehmeyttä.

Mikäli paperikerrokset halutaan kiinnittää toisiinsa, kerrosten väliin levitetään hiukan liimaa, joka saa embossauskuvion nystyt tarttumaan toisiinsa. Näin esimerkiksi monikerroksinen talouspaperiarkki pysyy kasassa.

Embossauksen jälkeen paperi perforoidaan eli siihen tehdään repäisylinjojen reiät ja paperi kelataan pitkille rullille. Samalla tehdään ns. häntäliimaus eli viimeinen arkki liimataan rullaan kiinni niin ettei rulla aukea.

Ennen pakkausta pitkät rullat vielä leikataan oikean levyisiksi.

Jalostuslinjoja kehitetään ja uusitaan jatkuvasti, jotta lopputuotteista saadaan aina vaan parempia ja houkuttelevampia.

Metsä Tissuen Suomessa tunnettuja tuotemerkkejä ovat Lambi, Serla ja Katrin. Niille on myönnetty pohjoismainen joutsenmerkki.

Menot