Kerho käy JYPin kimppuun, haussa Meidän päivä

 

HPK teki sen! Nostan johtavan analyytikon lakkiani pelaajille, valmentajille, huoltajille, lääkäreille, fysioterapeuteille ja toimiston väelle. Kuudes sija SM-liigan kivikovassa runkosarjassa oli Pallokerhon maksimi tällä erää – ja siihen seura hienosti ylsi. Taakse jäi organisaatioita kuten Kärpät, HIKF ja Lukko, joiden yksiselitteinen tavoite on voittaa mestaruus sesongin päätteeksi.
 
Vaikka nälkä kasvaa syödessä, on hyvä hetkeksi pysähtyä ja tunnistaa ja tunnustaa tähän mennessä saavutetun arvo. Kyse on siitä, että runkosarjan kuudes sija yhtä kuin HPK:n mestaruus. Tai ollakseni täsmällinen tähän mennessä saavutettu voidaan nimetä onnellisesti välimestaruudeksi; on aika ja mahdollisuus asettaa uusi tavoite: pudotuspelivastustaja JYPin laudalta lyöminen.
 
JYP on kiistatta edessä olevan puolivälieräsarjan suosikki, mutta Kerho lähtee sarjaan potentiaalisena ja yllätysvalmiina mustana hevosena. Jos HPK yltää aivan parhaaseensa teemalla Meidän Päivä, en pidä mahdottomana sitä, etteikö Kerho voisi kiivetä sen ison vuoren yli, jonka JYP eittämättä hämeenlinnalaisten eteen asettaa.
 
Akkuja lataamaan
 
Arvelen, että Pallokerho olisi ollut pahoissa vaikeuksissa, jos se olisi joutunut pudotuspelien villikortti -kierrokselle. Joukkueen bensa oli totaalisen loppu runkosarjan viimeisillä kierroksilla. Niukin naukin porukka sinnitteli sen korkean riman yli, jota kuudes sija tarkoittaa. Riistämällä, raastamalla ja luonnetta osoittamalla mahdottomasta tuli mahdollinen.
 
Kerhon runkosarjapelaaminen toisti samaa kaavaa läpi kauden. Joukkue aloitti sarjan hienosti, hiipui, käväisi maajoukkuetauolla, palasi entistä ehompana voittojen tielle, kulutti bensansa, alkoi hävitä, pääsi taas paussille, elpyi, palasi voittamaan – ja niin edelleen…
 
Tässä katsannossa kaava jatkuu. Tällä hetkellä HPK saa ladata akkujaan, nuolla haavojaan ja odottaa mahdollisesti sairastuvalta pelaajia takaisin riviin. Kevyttä mutta terävää harjoittelua. Omien peruspeliasioiden kertaamista ynnä pelin hienoista säätämistä JYPin varalta.
 
Kevät etenee, päivä pitenee ja aurinko paistaa. Asiat eivät voisi olla paremmin Pallokerhon kiekkoperheessä. Odotuksen kutina tuntuu vatsanpohjassa, eletään jääkiekkoelämän parasta hetkeä. Nyt Kerho niittää sitä hyvää satoa, jonka se onnistui runkosarjassa ansiokkaasti kylvämään.
 
Pelisuunnitelma JYPin varalta
 
En lähde mestaroimaan sillä, minkälaisen pelisuunnitelman JYPiä vastaan Ari-Pekka Selinin ja Pasi Arvosen tulisi rakentaa. Ammattimiehet tietävät itse, mitä tekevät.
 
Sen verran kiertoteitse otan asiaan kuitenkin kantaa, että kerron, miten Ässien kävi, kun se valitsi tietyn pelitavan jyväskyläläisiä vastaan viime vuonna. Ässät oli pelannut laadukasta kiekkokontrollijääkiekkoa läpi runkosarjan. Sitten päävalmentaja Karri Kivelle iski jonkinlainen kramppi ajatteluun. Ässät lähti pelaamaan JYPiä vastaan JYP-jääkiekkoa, vastaamaan tulella tuleen. Seuraus oli karmea: JYP antoi Ässille isän kädestä eikä porilaisilla on pienintäkään saumaa jyväskyläläisten kanssa.
 
JYP pelaa enimmäkseen niin kutsuttua pystysuunnan jääkiekkoa. JYPille ei pärjää, jos sitä vastaan lähtee pelkästään kääntämään peliä nopeasti ylöspäin. JYPin tuleen ei voi vastata tulella, vaan viisaasti vedellä.
 
JYP on voittoisa kaksinkamppailujoukkue. Siispä sen kanssa ei voi määräänsä enempää altistaa itseään kamppailupelaamiselle. Sama pätee hyökkäyssuunnan jatkuvaan ja nopeaan kääntymiseen. Mitä nopeammin kiekko vaihtaa joukkueelta toiselle, sitä paremmin JYPin pelitapa toimii. JYP on parhaimmillaan silloin, kun molempien joukkueiden syöttöketjut ovat lyhyitä.
 
En väitä, että JYPin voi kaataa määräänsä enempää kiekottelemalla tyyliin KalPa, mutta jonkin verran jyväskyläläisiä on pystyttävä juoksuttamaan syöttämällä ja monipuolisilla hyökkäysrytmeillä.
 
Ryöstöretkelle
 
Vähintään yksi voitto HPK:n on haettava Jyväskylän Hippokselta, jos ja kun se mielii jatkoon puolivälierästä. Haavoittuvimmillaan kotiedun omistava JYP on ensi keskiviikkona, kun sarja alkaa. Silloin Pallokerholla on sauma käväistä onnistuneella ryöstöretkellä vieraskaukalossa.
 
On selvää, että JYPin ja Kerhon kesken kaikki paineet ovat jyväskyläläisten puolella – hämeenlinnalaisilla on vain voitettavaa. Tässä piilee mielestäni yksi sauma, johon HPK:n tulee iskeä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että HPK pelaa itsetuntoisesti valitsemaansa jääkiekkoa osin riippumatta siitä, mitkä ovat JYPin pelilliset pyrinnöt.
 
Arvelen, että Pallokerhon ja JYPin sarja voi kääntyä hämeenlinnalaisten eduksi, jos se kestää pitkään. Lyhyen salamasarjan veisi nimiinsä JYP. Siksi Kerhon on oltava kärsivällinen. Kotona tulisi voittaa – ja onnistuneen ryöstöretken mahdollisuus on voimassa neljän pelin ajan. Tosin siihenkin on syytä varautua, nykytyyliin, että kotietu menetetään sarjan aikana vuorotellen useita kertoja.
 
Se on selvää, että Pallokerho tarvitsee Rinkelinmäellä kotiyleisön apua. Odotan, että ensimmäisessä kotimatsissa ensi torstaina katsomot ovat kuin nuijalla täyteen lyödyt. HPK:n tällä kaudella edistynyt hieno ottelutapahtuma osallistuvine yleisöineen ansaitsee myös osaltaan riemukkaan pudotuspelikevään.
 
Pöytä on katettu hurjalle pudotuspelikiimalle.
 

Asiasanat