Uutiset

Kerho satsaa pelaajien kehittämiseen

Hämeenlinnan Pallokerho panostaa rajusti tulevaisuuteen. Seuran Poltinaholla olevaan salibandy suunnittelema fyysisen harjoittelun keskus otetaan käyttöön kesällä ja lisäksi se palkkasi neljä kautta erinomaista työtä A-nuorten päävalmentajana tehneen Olli Salon kehityspäälliköksi.

– Juniorijääkiekko on tehnyt loistavaa työtä pelaajien kasvattamisessa ja meillä on kohtuullisen hyvä määrä omia junioreita liigajoukkueessa. Haluamme tehostaa sitä polkua vielä enemmän ja yksi kehityskohde on fysiikkavalmentaminen. Mäkelän Tomi pitää keskuksessa omaa praktiikkaansa ja on vahvasti mukana niin edustuksen kuin junioreidenkin fyysisessä valmennuksessa ja pelaajien kuntouttamisessa, kertoo HPK:n toimitusjohtaja Risto Korpela.

Fyysisen valmennuksen keskus on ensimmäinen askel HPK:n edustusjääkiekon ja juniorijääkiekon syvenevässä yhteistyössä. Vuoden päästä seuran B-nuorissa on päätoiminen valmentaja ja vuotta myöhemmin myös C-nuoria luotsaa ammatikseen jääkiekkoa valmentava valmentaja. Isona tavoitteena on, että viiden vuoden päästä puolet HPK:n liigajoukkueesta on oman juniorimyllyn läpikäyneitä pelaajia, jotka ovat fyysisesti, henkisesti ja taidollisesti valmiita.

– Se on iso tavoite, mutta isoja pitääkin tavoitella. Haluamme olla omavaraisuudessa jatkossa tosi vahvoja, Korpela sanoo.

Fyysisen valmennuksen keskuksen tilat ja välineistö on suunniteltu joukkueurheilun tarpeisiin mahdollistaen samaan aikaan esimerkiksi loukkaantuneiden pelaajien korvaava harjoittelu, jonka kulttuurissa on Mäkelä mielestä parantamisen varaa.

– Tilan on tarkoitus olla myös välinevarastona juniorivalmentajille. Pääsääntöisesti käyttö on A–C-nuorilla, mutta nuoremmatkin voivat aloittaa jo oman kropan painolla ja pienillä lisäkuormilla. Sellaiseen harjoitteluun on ollut vähän huonosti tiloja. Mielestäni tämä on hieno juttu sen takia, että aikaisemmin on puhuttu vain edustusjoukkueen tarpeista ja olojen parantamisesta. Nyt on koko junioripuoli mukana, Mäkelä sanoo.

Harjoituskeskuksella pyritään myös esimerkiksi estämään väärän harjoittelun aikaansaamia vammoja.

– Jos joku hölmöilee tulevaisuudessa voimaharjoittelussa, niin se ei ainakaan tapahdu meidän salillamme. Se on sitten tehty omissa harjoituksissa isoilla raudoilla jossain muualla, Mäkelä lupaa.

Keskus on HPK:lle kymmenien tuhansien eurojen investointi. HPK toivoo myös, että jatkossa sali ei jää pelkästään seuran sisäiseen käyttöön, vaan myös muut hämeenlinnalaiset urheiluseurat ja urheiluakatemia löytävät sille käyttöä.

– Ihan olennaista on se, että terveenä säilymisen eteen pitää kääntää jokainen kivi. Silloin pelaaja voi löytää timantin, fysioterapeutti muistuttaa.

Olli Salon toimenkuva on jatkossa kehityspäällikkönä koordinoida valmennusta ja olla apuna juniorijääkiekolle linkkinä juniorijääkiekon B- ja C-nuorten joukkueen ja edustusjääkiekon alaisen A-nuorten joukkueen ja liigajoukkueen välillä. Vuoden sopimuksen pestiin tehnyt Salo keskittyy myös yksilöiden ja heidän pelaajapolkujensa kehittämiseen yhteistyössä joukkueiden vastuuvalmentajien kanssa.

– Pääsemme hakemaan parasta mahdollista polkua eri pelaajille. Jokainen yksilö kulkee kuitenkin hieman eri kohdassa ja joukkueen valmentaja on helposti kiinni päivittäisessä työssä. On hyvä, että joku pystyy auttamaan ulkopuolelta. Joukkueissa on hyvät valmentajat, joiden kanssa työnteko toimii ja yhteistyö on varmasti hedelmällistä, Salo uskoo.

Käytännön työ suunnitellaan vielä eri joukkueiden valmentajien kanssa.

– Varmasti tilanne hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla, Salo lupaa. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

30.3.2020