Uutiset

Kerrankin museossa saa koskea

Hämeenlinna

Miltä tuntuisi istua kaasunaamari päässä ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudassa, kun tykistökeskitys jyrisee ympärillä?

Tähän tunnelmaan voi koettaa päästä Suomen Tykistömuseon uudessa, toiminnallisessa Sotilaan tie -näyttelyssä.

-Ajatus on, ettei panna esineitä vitriiniin, vaan niitä saa koskea, museonjohtaja Mikko Kero selittää.

Juoksuhautasimuloinnin lisäksi kävijä pääsee kokeilemaan muun muassa puisen tykin lataamista, haavojen sitomista ja sitä, miltä tuntuu pidellä ampumakelvottomaksi tehtyä rynnäkkökivääriä.

Näyttely kuvaa sotaa ja sen raadollisuutta realistisesti. Kävijän halutaan pohtivan muun muassa sotien oikeutusta. Mikko Kero sanoo, että näyttely suunniteltiin ennen kaikkea koululaisryhmien tarpeisiin.

Sotilaan tie ole sodanvastainen näyttely, mutta kävijöille halutaan tarjota välineitä ymmärtää, miksi sotia on käyty ja millaista sotilaan elämä on ollut.

-Yhä uudet polvet kiinnostuvat sodista. Tv-lähetykset tuovat sodat kotiin, sodasta on tullut viihdeteollisuuden lempilapsi ja sotapelejä pelataan. Halusimme kertoa, että sota on etääntynyt nykyihmisestä, joka tarkastelee sotaa viihdeteollisuuden läpi, Mikko Kero kertoo.


Oma mielipide on tärkeintä

Uutuusnäyttely esittelee sodankäynnin historiaa laajemmin kuin Suomen Tykistömuseossa on totuttu näkemään.

Aikamatka ulottuu Rooman vallan päivistä ruutiaseiden aikaan, ensimmäiseen maailmansotaan ja lopulta nykypäivän aseellisiin konflikteihin ja sotiin. Viimeisessä huoneessa tutustutaan 2000-luvun varusmiehen arkeen.

-Tässä tulee historiallinen kaari. Kouluissa on käsitelty ensimmäistä ja toista maailmansotaa. Sotilaan rooli oli aina alimpana, eikä Stalinin tai Hitlerin tahto ollut välttämättä hänen tahtonsa. Sotilas oli vain käskyläinen, Mikko Kero muistuttaa.

Kierroksen aikana museovieraat halutaan herätellä pohtimaan vaikkapa, oliko Suomen talvisota oikeutettu sota. Näyttely ei siis kaada valmiita näkemyksiä sodasta kävijän päähän, vaan kannustaa ajattelemaan itse.

-Tärkeää on, että syntyy oma mielipide asiasta, Kero sanoo.


Tykistö-, Pioneeri- ja Viestimuseo yhdistyvät

Museon erikoisnäyttelytilaan rakennettuun näyttelyyn pääsee tutustumaan oppaan johdolla noin 10 ihmisen ryhmissä.

Ryhmille suunnatut toiminnalliset näyttelyt ovat uutta museotoiminnassa. Esikuvia on haettu muualta Euroopasta, jossa on vastaanvanlaisia näyttelyhuoneita.

Tykistömuseon kävijät ovat vuosien varrella muuttuneet. Kaikkiaan kävijöitä on vuosittain noin 20 000.

-Aluksi oli piha täynnä veteraanibusseja. Nyt käy perheitä, turisteja ja Linnanniemen kävijöitä, jotka tulevat aluelipulla ja käyvät muissakin museoissa, Mikko Kero sanoo.

Sotilaan tie -näyttely säilyy Suomen Tykistömuseolla ainakin kaksi vuotta.

-Meillä on haasteena upottaa Tykistömuseoon Pioneerimuseo Miehikkälästä ja Viestimuseo Riihimäeltä kahden seuraavan vuoden aikana. Myös perusnäyttely menee uusiksi ja on valmiina vuoden 2013 alkupuolella. Sotilaan tie säilyy ainakin siihen asti. Näemme sen näyttelynä, jollainen meillä pitäisi olla, Kero sanoo. (HäSa)