fbpx
Uutiset

Kerro kerro kuvastin, ken on kaikista kirkkahin

Supertähteydestä haaveilevat britneyt, pakariset ja tuiskut tungeksivat idols-bussiin kameran käydessä.

Nirunarutoppityttöjen ja rokkaripoikien seasta erottuu mummo, joka painelee muitta mutkitta samaan bussiin Tampereen keskustorilla. Kamerat seis ja eläkeläisbussiin mielivä mummo pihalle.

– Me olemme nostaneet ikärajaa, muttei sentään noin korkeaksi, juontaja Heikki Paasonen hymyilee.

Bussi kaasuttaa kohti Nokian Edeniä, jonka kylpylävieraat häkeltyvät pihaa kiertävästä satojen metrien hopeapalloisesta popparijonosta. Kolmensadan esikarsijan joukosta löytyy tähtitaivaalle tavoitteleva hämeenlinnalainen Kaisa Ruohonen, joka uskoo Idols-kokemuksesta olevan hyötyä teatterikorkeakouluun pyrkiessä.

Ruohonen ei ole ensimmäistä kertaa kameroiden tulilinjalla, sillä hän avustaa MTV3:n Salattuja elämiä. Laulaminen julkisesti ei jännitä, sillä 17-vuotias lauloi ensimmäisen kerran naperona sadoille kuulijoille Salem-seurakunnassa.

Eniten Ruohonen kertoo pelkäävänsä sanojen unohtamista.

Viihde-alalle aikova Ruohonen ei ahdistu mahdollisesta julkisuudesta.

– Mun mielestä työ ja oma elämä täytyy pitää erillään. Jos mullakin esimerkiksi vaihtuisi poikaystävä, en halua, että siitä kerrottaisiin julkisuudessa.

Leena Martikkala pääsee heliumin siivellä kameroiden eteen. Kamera laulaa, kun Seinäjoen liepeillä asuva 19-vuotias kimittää akuankka-äänellä karsintakappaleensa Tahdon rakastella sinua. Martikkala tuli alun perin ystävänsä Emma Muurimäen tueksi, mutta päätti samassa rytäkässä osallistua itsekin.

– En ole nukkunut yhtään 27 tuntiin. Olin juoppokuskina kavereille viime yön, Martikkala kertoo valmistautumisestaan koitokseen.

Ellen ja Heikki veikkaavat poikaa

Juontaja Ellen Jokikunnas kirkastaa Kanta-Hämeen naiskauneutta, sillä näyttävässä naisessa virtaa turenkilaisgeenejä. Lappeenrantalainen Jenna Vento näkee idolinsa ja tulee ääni väristen tämän luokse. Pikkutytön kädet painuvat häkellyksestä suulle, kun Jokikunnas juttelee tytölle ja kirjoittaa nimikirjoituksensa vaaleanpunaiseen vihkoon.

Idols-kokelaiden ikärajaa on nostettu parilla vuodella kolmeenkymppiin.

– Nyt Ellenkin pääsee mukaan, Paasonen murjaisee jokaisen ikäänsä peittelevän naisen kauhuksi.

– Ja Heikki myös, kun alaikäraja on 16 vuotta, Ellen heittää takaisin.

Edellisistä idoleista levyjään ovat pukanneet ilmoille kärkikolmikon lisäksi Christian Forss ja Anniina Karjalainen.
Kuinka monen levy löytyykään juontajaparin kirjahyllyistä?

Paasonen luettelee omistavansa kaikkien levyt, koska on saanut ne työnsä puolesta. Jokikunnaalla on kaksi. Molemmat odottavat edellisen idolin Hanna Pakarisen kakkosalbumia, jossa tämä saa näyttää rokkilaulajan kyntensä.

– En olisi koskaan uskonut, kuinka hyviä tyyppejä täältä löytyy. Mä sain monta sydänystävää viime idoleista, Jokikunnas kehuu.

Juontajat ovat innoissaan uudesta tuomaristosta, josta varsinkin Nina Tapio saa molempien kehut. Uuden Idols-voittajan veikkaaminen vie muutaman minuutin, mutta molemmat kallistuvat pojan puoleen.

– Uskon, että rokkia laulava kundi voittaa. Sen täytyy kuitenkin olla tarpeeksi pop, että saa ne vaaleanpunaiset kännykät vilkkumaan, Paasonen miettii.

Esikuva kaljuuntuville kolmekymppisille

Markus Ollikainen on ennen karsintaa lauleskellut vain kirjahyllylleen.

– Olen oman olohuoneeni legenda.

Miehellä on selvä syy, miksi hän tähtää mahdollisimman pitkälle kilpailussa.

– Olisin hyvä esikuva kaikille kaljuuntuville kolmekymppisille miehille.

Ollikainen on halunnut aina isona taiteilijaksi, muttei allekirjoita sitä, onko kasvanut kolmekymppisenä jo isoksi. Musiikin kanssa hän pääsee tekemisiin vastedes muuallakin kuin olohuoneessaan, koska alkaa opiskella musiikintuotantoa Virroilla.

Macy Gray´n I Try -kappaleeseen mies päätyi sen haastavuuden ansiosta. Harvemmin mies uskaltaa naislaulajien apajille.

– Ei Markuksella kauhean naisellinen ääni ollut, samassa porukassa seisova 26-vuotias Aki Leppänen nauraa.

Liian nuori idoliksi

Kolmen tunnin odottelun jälkeen kilpailijat päästetään sisälle odotushuoneeseen. Ilmoittautumisessa vielä varmistetaan, että jokainen pyrkii idoliksi tosissaan. Toisin kuin se polttariporukan pääjehu, jolle riitti Judas Priestin Breaking the Law´n tykittäminen kameraryhmälle.

Ilmoittautumispisteessä tulee raja vastaan, kun Muurimäki kuulee tyrmistyttäviä uutisia.

– Rasittavia ihmisiä, kun eivät päästäneet mua mukaan. Ei kelvannut, että täytän parin kuukauden päästä 16 vuotta.
Uskomattomalla matalalla äänellä laulava Muurimäki saa numerolapun sijasta pelkän “kaverin” tarran. Ja varmasti harmittaa. Ainakin meitä muita, jotka olimme kuulleet tytön laulavan.

– No, mulla ei ainakaan ole ongelmaa liian nuoren iän kanssa. Pikemmin tulee tuo yläikäraja vastaan, 24-vuotias Marjut Laitila tuumaa.

Kisa kameroiden huomiosta

Odotushuoneessa maalaillaan pientä kisaa kameroiden huomiosta. Siihen ei tarvita enää heliumia, vaan oma ryhmä laulamaan hittikappaleita, kuten Tuulet puhaltaa, Barbie Girl tai R-A-K-A-S. Mitä persoonallisempi vaatetus ja biisi, sitä suurempi vetovoima linssiluteeksi.

Edellinen Idols-kisa muistetaan piinaavista tuomareistaan, jotka pahimmillaan tyrmäsivät kilpailijoiden tyylin, ulkonäön ja laulutaidon.

Laitila ei stressaa tuomareiden mielipiteistä, jotka voivat käydä itsetunnon päälle.

– Mä olen tällainen rajojaan kokeileva kirjanpitäjä, joka Tuiskutukan jäljillä siinä mielessä, että olen ollut kaupan kassalla töissä.

Paperi-insinööriksi valmistuva Leppänen puolestaan tekee wickholmit työskenneltyään aikoinaan varastomiehenä.

– Samanlaista nöyryyttä multa ei kyllä löydy.

Idols-voittajalla pitäisi olla karismaksi kutsuttua “sitä jotakin” ja mahdollisimman herkullinen tausta lööpeille mässäiltäväksi. Onko luurangot jo tilattu kaappiin?

– Eikös niitä kaikilla ole, Leppänen kuittaa.

Pellet Jonen teurastettavaksi

Jokaisella tarinalla on loppunsa. Päättyikö se molli- vai duurisointuihin tutuksi tulleiden Idols-kokelaiden kohdalla?

– Tuli sellainen kuva, että pääasiassa jonon alkupäästä katseltiin laulajia ja loppupäästä kerättiin hassusti pukeutuneet laulutaidottomat pellet Jonen teurastettavaksi, Kolmatta Naista laulanut Leppänen tulittaa.

Parikymmentä vuotta keikkaillut Leppänen tippui jatkosta, koska ei ollut sitä, mitä etsittiin. Eikä ollut Ollikainenkaan, joka jatkaa fiilistelyä kirjahyllylleen.

– Mä ryssin sen koelaulun täysin. Jännitin, enkä osannut laulaa kameralle. Eniten nyppii oma suoritus eikä karsiutuminen. Hauskaa oli kuitenkin.

Hämeenlinnalaistyttö Kaisa Ruohonen ei pärjännyt kilpasiskoilleen. Seitsemän tunnin odottelusta jää käteen vain deodoranttipullo, joka jaettiin lohdutuspalkintona pudonneille.

Ruohosen matka katkesi pariinkymmeneen sekuntiin, jonka aikana hän ehti laulaa yhden kertosäkeen Rauli “Badding” Somerjoen Paratiisista. Ruohonen kävelee pää pystyssä poispäin ja kiistää olevansa maansa myynyt.

– Kyllä sieltä lähti aika moni likka ihan rikkinäisenä.

Menot