Uutiset

Kerro kerro kuvastin, ken on maassa idolein

Idolsista tuttua Ilkka Jääskeläistä, 25, ei voi olla tunnistamatta. Mies on pitkä kuin heinäseiväs ja hymy leviää kasvoille helposti. Tällä kertaa hänellä on päällänsä T-paita, jossa komeilee kulahtanut Mika Häkkinen. Tv-ruudussa Ilkka on patsastellut muun muassa Spice girls t-paidassa.

Ilkka Jääskeläinen on ollut kaksoisveljensä Heikin kanssa Idolsin kameroiden maskotti. Nyt kisassa on jäljellä enää Ilkka.

-En olisi tässä ilman Heikkiä, sillä Heikki houkutteli mut mukaan kisaan.

Tähän asti kisa on ollut pelkkää nautintoa ja parasta ikinä, lukuunottamatta veljen tippumista. Kaakaota ryystävä Ilkka vakavoituu. Ei siis ehkä ihan parasta koko tähän astisessa elämässä.

– Se, että katsoo silmiin jotain, josta tykkää, on kivaa. Mutta Idols on toiseksi parasta, sinkkuna Hämeenlinnassa asuva Jääskeläinen summaa.

Kaiku laulattaa

Luokanopettajaksi opiskeleva Ilkka ei jännitä laulamista. Hän lurauttaa pätkän semifinaalikappaleestaan Power of love kahvilan pöydässä.

-Erityisesti tykkään laulaa paikoissa, joissa kaikuu, esimerkiksi rappukäytävissä ja vessoissa.

Laulukokemusta on kertynyt muun muassa seurakunnasta. Mikrofonit ja kamerat ovat tuttuja, sillä Ilkka on tehnyt radio-ohjelmia entiselle Radio Mafialle ja parhaillaan hän tekee kristillistä lastenohjelmaa digi-kanavalle.

– Mitä isompi yleisö, sitä vähemmän jännitän, sillä haluan ottaa kontaktin yleisöön. Pelkälle kameralle on vaikea laulaa.

Perjantaina ennen lähetystä Ilkka ei aio treenata, ei edes studion vessassa, vaikka siellä kaikuisi hyvin.

– Aion olla rauhassa, kun muut tärisee.

Biisiä hän on harjoitellut tuttujen pianistien Pian ja Piritan kanssa.

– En ajatellut, vetoaako se kansaan vai ei, mutta en halunnut nykyhittiä. Biisin kohderyhmä on 30-65-vuotiaat. Muut voi sitten tykätä ihan muuten ja sen takia, että mulla on asenteelliset kengät, Ilkka nauraa.

Ilkan reikäiset kengät nousivat kuuluisuuteen alkukarsinnoissa. Tavoite olikin, että kisan aikana hän saa uudet kengät. Nyt jalassa ovat uudet tennarit.

-Yksi tavoite on saavutettu.

Herkkyys valttikorttina

Kilpailijat ovat valmistautuneet jo huolella semifinaaleihin. Heidät on jo stailattu ja valittu esiintymisvaatteet. Tähän asti kilpailijat ovat esiintyneet omissa kuteissaan.

– Mun kaikki vaatteet on kirpparilta. Nyt stylisti valitsi kuteet ja mä hyväksyin ne, koska se osasi hommansa.

Perjantain semifinaalissa Ilkka pitää pahimpana kilpailijanaan Rikua ja Jounia.

– Jounia ei ole näytetty ruudussa. Se on hyvä laulaja ja kisan musta hevonen. Me on vietetty 11 yötä hotellissa poikien kanssa. Ne on parhaat kaverit, mutta…

-Mun valtti on herkkyys. Ja säteily on toinen valttikortti. Ja tietty mä oon iloinen.

Ilkka Jääskeläinen haluaa voittaa koko kisan, mutta ei halua Suomen toiseksi Antti Tuiskuksi.

– Haluan levittää mieluummin ihmisille hyvääoloa kuin hysteriaa.

Jos Ilkasta tulee Idoli, hän haluaa lauluillaan koskettaa, puhutella ja viihdyttää.

– Haluaisin pääasiassa esittää tavallisia lauluja, mutta joissa puhutaan asioista, joista ei yleensä lauluissa ei puhuta. Haluan koskettaa kauneudella ja puhutella sanoilla.

Hän sanoo, että musiikki voisi olla kevyttä pop/rock/soulia.

Todellisuus on odottamista

Katsojille välittyvä Idols on leikattu hyvin pieniin pätkiin. Oikeasti kilpailijat ovat saaneet usein esittää koko kappaleen, eikä heitä ole törkeästi keskeytetty.

-Todellisuutta on odottaminen takahuoneessa. Siellä istuskellaan, jutellaan ja lauleskellaan. Se on tähän asti oikeaa todellisuutta.

Tuomaristostakin Ilkalla on sanottavaa. Hänen mielestään tuomarit ovat mukavia ja hauskoja.

Idolsin ympärillä on jälleen kerran kiuhunut ja iltapäivälehdissä on pohdittu, kuinka ohjelmassa esiintyminen vaikuttaa nuoriin.

– Mä olen sitä mieltä, että kaikki menee siihen vapaaehtoisesti. Onhan se tietysti vähän harmi, jos lähipiiri kannustaa, että mee ja sitten tyypillä ei ole yhtään laulutaitoa.

Jääskeläisen mielestä ohjelma on hyvä tapa nostaa uusia osaajia musiikkibisnekseen.

-Jos mun nyt pitäisi soittaa kymmenen vuotta kellarissa, olisin jo liian vanha. Tää on mahtava tilaisuus. Kyllä mulla on sellainen kutina, että en ole jäänyt huomiotta. Jos en pääse finaaliin, niin kyllä erään samannäköisen kanssa voisi ainakin dueton tehdä.

Päivän lehti

17.2.2020