Uutiset

Kerro, kerro vaalikone, ken on heistä sopivin

Mikä eläin olisit? Mikä on henkinen ikäsi? Kuka julkisuuden henkilö olisit? Kuka on valintasi Suomen seuraavaksi presidentiksi?

Kysymyksiä yhdistää se, että kaikkiin niihin vastauksen antaa jokin internetin ihmemaasta löytyvistä testeistä.

Yksi kysymyksiin vastaavista testeistä eroaa kuitenkin muista melko ratkaisevalla tavalla. Se nimittäin pitäisi ottaa tosissaan, sillä sen olisi tarkoitus auttaa sopivan ehdokkaan valinnassa presidentinvaaleissa.

Kansalaisten päätöksentekoa vaaleissa pyritään helpottamaan tarjoamalla mahdollisuuden testauttaa, kenen kanssa omat mielipiteet menevät parhaiten yksiin.

Eri vaalikoneiden antamat vastaukset eivät kuitenkaan ole lähelläkään yksiselitteisyyttä. Ratkaisun antamisen sijaan ne pikemminkin vain hämmentävät vaalipuheiden sekoittaman äänestäjäparan päätä entisestään.

Vaikka yrittäisi vastata miten johdonmukaisesti eri koneiden kysymyksiin, tulos on yhtä sekava kuin opiskelijaboksi parin viikon bileputken jälkeen.

Lax, Niinistö, Vanhanen. Niinistö, Lax, Kallis. Kallis, Lax, Halonen. Ota tuosta nyt sitten selvää! Ja kaikki kärkikolmikon ehdokkaat vielä muutaman prosentin marginaalin sisällä.

Onko vaalikoneilla sitten mitään virkaa? Se ainakin on varmaa, että ne tarjoavat ihmisille hetken huvin. Helsingin Sanomien teettämässä kyselyssä yli puolet vaalikoneita käyttäneistä pitikin niitä enemmän leikkinä kuin vakavana asiana.

Sekin lienee varmaa, että vaalikoneet antavat ihmisille syyn pohtia vaaleissa pinnalla olevia teemoja. Ajatteleminen ja keskusteleminen eivät ikinä liene pahitteeksi.

Toisaalta kaikkia vaalikoneita leimaa yksi yhteinen harmittava piirre. Lähes kaikki kysymykset koskevat samoja teemoja: presidentin valtaoikeuksia, Suomen Nato-jäsenyyttä, maamme turvallisuuspoliittisia uhkia.

Keskustelu on jumittunut pyörimään ympyrää. Nämä asiat ovat toki ensiarvoisen tärkeitä, mutta kiinnostavaa voisi olla tietää ehdokkaiden mielipiteitä muistakin asioista.

Siitä, antavatko vaalikoneet oikeasti varteenotettavaa vinkkiä soveltuvimmasta ehdokkaasta, voi olla montaa mieltä.

Muutamaan kysymykseen vastaaminen ei välttämättä kerro mitään oman ja ehdokkaan arvomaailmojen yhteneväisyydestä.

Toisaalta ehdokkaan mielipiteistä voi saada hyödyllistä tietoa esimerkiksi vastausten perusteluista. Ne eivät liene lainkaan huonoa täydennystä muiden medioiden tarjoamaan tietoon.

Internetissä on kuitenkin se huono puoli, että sen käytössä on totuttu nopeuteen. Klik, klik, vastaukset ovat ruudulla, klik, tulokset tulivat, klik, se siitä sitten.

Pitkäjänteisiin asioihin perehtymiseen ja ehdokkaiden vertailuun eivät monenkaan internetin käyttäjän hermot veny.

teresa.kauppila@hameensanomat.fi

Lax, Niinistö, Vanhanen. Niinistö, Lax, Kallis. Kallis, Lax, Halonen. Ota tuosta nyt sitten selvää!

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic