fbpx
Kolumnit Uutiset

Kesä on nyt, mutta silti ärsyttää

Työkaveri huudahti pari päivää sitten, että kesä on sitten ohi. Kivahdin heti vastaan, ettei kyllä ole.

Oli pakko kysyä, mitä nuori kollegani oikein tarkoitti? Ei kai hän ole niitä, joiden mielestä kesä päättyy juhannukseen, ja heinäkuu on oikeastaan jo alkusyksyä?

No, ei sentään. Kollega oli vain saanut sähköpostiinsa ensimmäiset syysvaatemainokset.

Totesimme molemmat, että kylläpä tällainen ärsyttää. Suomen kesä on muutenkin lyhyt, miksi syksyä pitää alkaa hehkuttaa jo ennen heinäkuun puoliväliä?

Nautitaan nyt kesästä, kun se on. Kyllä se syksy sieltä tulee aikanaan. Vaatefirmat, hoi. Tässä vaiheessa ei kannata vielä alkaa mainostaa syksyä. Me kesäihmiset emme mainoksianne kuitenkaan noteeraa.

Mutta on tässä muitakin ärsytyksenaiheita ilmennyt, vaikka kuinka olisi ihana vuodenaika. En esimerkiksi millään ymmärrä, miksi jumppaa vedetään Linnanpuistossa niin, että rokki raikaa ja vetäjän vedä, vedä, vedä -kehotukset kuuluvat mikrofonin ansiosta Itsenäisyydenpuistoon asti. Näin oli ainakin viime tiistaina.

Puistossa oli kuitenkin paljon muutakin väkeä kuin kahvakuulailijoita. En usko olleeni ainoa, joka nauttisi hiljaisuudesta mieluummin kuin niistä jumppaäänistä.

Eikö sitä musiikkia voisi siis pitää vähän pienemmällä? Silloin mikrofoniäänenkään ei tarvitsisi olla täysillä.

Sinänsä puistojumppa on tietysti hyvä idea. On tosi kiva, että me hämeenlinnalaisetkin olemme oppineet käyttämään hyväksi hienoja viheralueitamme.

Sitten on näitä visuaalisen ärsytyksen aiheita. Niistä ykkösasia ovat uudet led-mainostaulut, joita on alkanut tulla sinne ja tänne.

Mielestäni ne pilaavat katukuvaa hyvin tehokkaasti. Ne ovat niin kirkkaita, että katse hakeutuu väkisinkin niitä kohti.

Autolla ajaessakin niiden räikeys hätkähdyttää. Miksiköhän niiden yhteydessä ei ole ajateltu liikenneturvallisuutta? Maanteiden varsilla ollaan kovin tarkkoja kaikenlaisista mainos- ja infokylteistä, mutta kaupungissa voi kuljettajan huomiokykyä näköjään hämätä ihan miten vain.

Myös Ylen tv-uutisten ja Urheiluruudun uudistus kiukuttaa. En ymmärrä, mitä saavutetaan sillä, että toimittajat seisovat ensin pöytänsä edessä juttelemassa, ja siirtyvät vasta sitten varsinaiselle paikalleen.

Onko lisäarvona se, että näemme toimittajan alavartalon? Mitäköhän sillä on tänään yllään?

En myöskään tajua, miksi kuvaajien ja editoijien nimet pitää olla joka uutispätkän yhteydessä. Tavallisessa uutislähetyksessä mainitaan aika paljon nimiä. Niiden lisäksi en kaipaa sitä tietoa, että joku Matti Möttönen on kuvannut mansikkamaata Suonenjoella.

Mutta nyt meikäläisellä alkaa kesäloma. Se ei ärsytä yhtään.

Menot