Uutiset

Kesäjäätelö maistuu pahalle

Voi tunteiden paloa, kun Valio meni myymään jäätelöbisneksensä Nestlé-yhtiölle. Jyrkimmät arvostelijat tuomitsevat kaupan maanpetoksena.

Muistan jäätelökesää, laulaa Maarit. Se oli vanhaan hyvään pingviini-aikaan. Vuoden 2004 kesä muistetaan aikana, jolloin jäätelö maistui pahalle. Valion jäätelössä on nyt ylikansallinen sivumaku.

Murhe Valio-jäätelön kohtalosta kertoo keski-ikäisten ja vanhusväestön kaipuusta lapsuuteen. Jäätelökaupan kiroajat muistelevat tippa silmässä, kuinka äiti otti esiin salaperäisen pakkauksen, josta jokainen lapsi sai annoksen valkoista jäätävää herkkua.

Kaikki kunnia menneille ajoille, mutta ei Valio ole yhdenkään suomalaisen lapsuusmuistoja myynyt!

Olisi järjetöntä toivoa, että Valion olisi täytynyt pitää jäätelöbisnes omissa käsissään vain siksi, ettei suomalaisten mielenrauha järkkyisi.

Valion jäätelöstä puhutaan kuin kyläkoulusta. Koska juuri minä olen käynyt tuota koulua, kunnan on pidettävä rakennus kouluna maailman tappiin asti. Maksaa mitä maksaa, koulu on koulu!

Mikä siinä oikein on, ettei suomalainen taivu arvostamaan vanhaa kansakoulua vaikkapa maalle muuttaneen perheen kotina?

Valio rakensi!-!kiitos ammattitaitoisten työntekijöiden!-!jäätelöstään vuosikymmenten kuluessa vahvan merkkituotteen. Valion jäätelöstä tuli lopulta niin kova sana, että jättiyritys Nestlé oli valmis sen ostamaan.

Tätäkö suomalaisten pitäisi oikein hävetä?

Kun pienessä maassa saadaan aikaan tuote tai yritys, joka kiinnostaa maailmanluokan yrityksiä, on suomalaisilla perusteltu syy pullistella ylpeydestä.

Suunnilleen kaikki on kaupan. Kun Valion jäätelö on maailmalle myyty, pitää Suomessa keksiä uutta!yrittämistä!- ja parhaassa tapauksessa jälleen maailmalla kaupaksi käyvä tuote tai yritys.

Kaupan vapautta mielellään ylistetään ja sen etuja jopa liioitellaan, mutta kun vapaus vei Valion jäätelön Nestlén lipun alle, vapaus onkin oikein ikävä asia.

Suurimman synnin Valio teki monen jäätelöfanin mielestä siinä, että se myi jäätelöbisneksensä juuri Nestlélle, pahaksi leimatulle yritykselle.

Sveitsiläinen elintarvikejätti ei ole maineeltaan nuhteeton, mutta onko Valion asia ottaa kantaa ostavan yrityksen moraaliin?

Kukaan autoaan myyvä yksityinen ihminen ei takuulla tarkasta ostajaehdokkaan hampaita ja rikosrekisteriä. Auton saa yksinkertaisesti se, joka ajopelistä suostuu eniten maksamaan.

Miksei Valio saa olla autokauppias?

Jäätelökaupan hinnasta puhuminen tyyliin ”halvalla meni” on lähinnä ajanvietettä, koska kukaan ei tiedä paljonko Valio kaupasta kuittaa.

Levottomia ovat myös puheet Valio-jäätelön ostoboikotista. Jäätelön myynnin romahdus tietäisi lopputilejä Turengin jäätelötehtaalla. Nestlén herroille jäätelön menekki Suomessa on yks hailee.

Miksei Valio saa olla autokauppias?

Markku Peltonen

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien toimituspäällikkö.

Mainos