Uutiset

Kesäkemujen paperisota on syytä aloittaa ajoissa

Tiesitkö, että seurojentalolla järjestettävistä sukujuhlista on tehtävä anniskeluilmoitus, jos ruuan kera tarjolla on sahtia? Moni muukaan ei tiedä, mutta niin Suomen vanha ja niuho alkoholilaki vaatii. Omassa huushollissa saa sentään vapaasti tarjota viinaksia. Se kun ei ole yleinen tila, kuten seurojentalo.

Apulaispoliisipäällikkö Martti Salmelan mukaan monet yleisötilaisuuksien järjestäjät eivät tiedä, mitä lupia, ja milloin, on hankittava. Joskus riittää ilmoitus, joskus tarvitaan lupa. Salmela johtaa Kanta-Hämeen poliisin lupahallintoa.

Hänen mukaansa isojen yleisötapahtumien lupa-asioiden hoitoon on syytä varata pari kuukautta. Lain mukaan minimiaika lupien hakemiseen on viisi vuorokautta ennen tilaisuuden ajankohtaa, mutta lupaviranomaisten ruuhkien ja kesälomien takia on syytä toimia hyvissä ajoin.


Yleisötilaisuuden käsite on hämärä

Riihimäen alueen lupa-asioista vastaava komisario Kalevi Toivonen sanoo, ettei yleisötilaisuutta ole tarkasti laissa määritelty. Sellaisesta on kysymys, jos tarvitaan järjestyksenvalvontaa, liikenteen ohjaamista tai toimia ympäristön turvaamiseksi. Ympäristön turvaamista on esimerkiksi puiston istutuksista huolehtiminen tilaisuuden aikana.

-Ensimmäiseksi on syytä tehdä paikan tai alueen omistajan kanssa kirjallinen sopimus paikan käyttämisestä. Sen kopio on tarpeen liittää lupa-anomukseen.


Eniten harmia järjestyksenvalvonnasta

Lupaa tarvitsevia yleisötilaisuuksia on monenlaisia koulubileistä HPK:n peliin. Hämeenlinnassa lupia käsittelevä tarkastaja Hanna Kokkonen sanoo, että nuorille bileiden järjestäjille sosiaalisen median voima tulee toisinaan yllätyksenä. Kun kutsuttuja ja toivottuja osanottajia on muutama kymmenen, paikalle saattaakin ilmaantua satoja nuoria.

-Synttäribileet eivät ole yleisötapahtuma, hän huomauttaa.

Sen sijaan kyläseuran kesätapahtuma kylänraitilla vaatii aimo kasan lupia.

Useimmiten ongelmia on järjestyksenvalvojien määrästä ja laadusta. Pelkät reippaat nuoret miehet eivät kelpaa, vaan tarvitaan myös koulutuksen saaneita järjestysmiehiä, joilla on järjestysmieskortti. Kaikkien järjestysmiesten taustat poliisi tarkastaa, konnia ei kelpuuteta. Myös liikenteen ohjaus tuottaa usein päänvaivaa.

Järjestysmiesten määrän ratkaisee tilaisuuden luonne, kellonaika, paikka ja mahdollinen anniskelu. Nuorisofestarit on eri asia kuin kamarikonsertti.


Ammattilaiset osaavat

Ammattimaisesti erilaisia tilaisuuksia järjestäviä poliisin lupaviranomaiset kiittelevät. He tietävät, miten asiat hoidetaan ja osaavat määritellä järjestysmiesten tarpeen oikein.

Salmela neuvookin kääntymään ammattilaisten puoleen, jos järjestettävänä on iso tapahtuma ja osaamista puuttuu. Poliisi auttaa ja neuvoo, mutta vastuu kaiken sujumisesta jää järjestäjälle.

Lupabyrokratiaan löytyy apua nettiosoitteesta www.poliisi.fi. Sieltä kannattaa selata esiin oman paikkakunnan poliisin linkki ja edetä lupasivustolle. Kanta-Hämeen poliisi panee omille sivuilleen tapahtumanjärjestäjän muistilistan ennen vappua. (HäSa)