fbpx
Uutiset

Kesätapahtumat talkoohengen voimannäytteitä

Suomi on täynnä erilaisia kesätapahtumia. Harvoin tulee miettineeksi, että mitä näiden tapahtumien taakse kätkeytyy. Kuka niitä järjestää ja miten järjestelyihin saadaan mukaan ihmisiä?

Vastaus löytyy vahvasta talkoohengestä, jonka niin usein väitetään jo kadonneen Suomesta. Jos sitä ei enää olisi, kuihtuisi valtaosa tapahtumista saman tien.

Vain harvojen kesätapahtumien takaa löytyy kaupallisia organisaatioita. Valtaosa järjestäjistä on seuroja, yhdistyksiä tai hyvään tarkoitukseen rahaa kokoavia järjestöjä.

Esimerkiksi kesäteattereiden taustalla on usein kyläyhdistys tai esimerkiksi nuorisoseura, joka kokoaa varoja omien toimitilojen kunnostamiseen tai harrastustoiminnan pyörittämiseen.

Yksi hyvä esimerkki löytyy Pirttikosken kesäteatterista Kalvolasta. Kyläyhdistys on saanut liikkeelle mittavan joukon talkoolaisia, ja näytelmien käsikirjoituksetkin ovat paikallisia, pääosin paikallisista aiheista.

Toiminta lisää paitsi yhteisöllisyyttä ja paikallishenkeä vahvistaa myös paikallista identiteettiä ja itsetuntoa. Yleensä teatterin tekijät ja sen taustalla häärivät ihmiset ovat tavattoman ylpeitä tekemisistään, ja ihan syystä.

Renkoviikko taas on hyvä esimerkki paikallisesta tapahtumasta, johon osallistuvat monet eri alueen järjestöt ja yhdistykset.

Kuten Renkoviikko ja muut vastaavat tapahtumat osoittavat, yleisö ei monista päinvastaisista väitteistä huolimatta ole kyllästynyt paikallisiin kesätapahtumiin.

Luontokukkapitäjän tapahtumissa on käynyt väkeä runsaasti, ja järjestäjien saama palaute on järjestään myönteistä. Myös tuhannet muut tapahtumat ympäri Suomea ovat vetäneet hyvin väkeä.

Yleisökatoa ovat kokeneet vain ammattilaisten järjestämät, nuorisomusiikkiin keskittyneet konsertit. Tarjonnan runsaus, lippujen kohonneet hinnat ja taloudellisen taantuman vaikutukset näkyvät juuri tällä alalla.

Kesäteattereita on noussut Suomessa lähes joka niemennotkoon ja saarelmaan. Valtaosa niistä kuitenkin vetää hyvin väkeä. Kesäteatterien kohdalla on käynyt niin, että tarjonta on ruokkinut kysyntää.

Kun on ensin katsottu oman kylän tai kesäpaikan näytelmä, halutaan nähdä myös naapurikylän esitys. Yhä useammalle suomalaiselle kesäteatterissa käynti tai jopa kesäteatterikierros on tullut jo tavaksi.

Ihmisten tulisi muistaa, että kesäteattereissa lähtökohta on monesti vallan muu, kuin suuren taidenautinnon tuottaminen. Se on kokonaisuus, jossa yhdistyvät talkoohenki, tekemisen riemu ja harrastustoiminnan rahoittaminen ja jossa innostuksella kompensoidaan osaamista.

On hienoa, että ihmisille voidaan leppeinä kesäiltoina tarjota muutakin kuin maailmatähtiä, huippuunsa hiottuja ammattilaisten esityksiä ja massatapahtumia, joissa bisnes, yritys tehdä isoja tilejä, jättää alleen aidon innostuksen tekemiseen.

Menot