Uutiset

Kesätauolla lomaa vailla

Kun puhelin pitkän odotuksen jälkeen soi ja kesätyöpaikka varmistuu, opiskelija ei vielä voi huokaista helpotuksesta. Onhan paikan saaminen jo iso askel eteenpäin, mutta siitä se kesäelämän järjestäminen vasta alkaa.

Kesään valmistautuminen on toki alkanut jo viimeistään tammikuussa, tai pahimmillaan jo edellisen vuoden puolella. Tammi-helmikuun ajan puhelinta on kytätty lähes vainoharhaisella innokkuudella, kun on haluttu mahdollisimman pian tietää, minne kesäelämä maantieteellisesti tällä kertaa sijoittuu.

Kesätyö löytyy usein muualta kuin omalta opiskelupaikkakunnalta. Siksi kesäksi onkin etsittävä katto pään päälle ja mietittävä, mitä sen talviasumuksen kanssa taas kerran pitäisi tehdä. Kahden vuokran maksaminen samanaikaisesti ei ole kivaa, mutta usein siihen on vain alistuttava, jos ei halua joutua syksyllä keskelle ahdistavaa asunnonetsimisrumbaa.

Kesäelämän ulkoiset puitteet voi saada järjestykseen helpostikin, mutta eivät ne vaikeudet siihen lopu. Ei riitä, että on asunto ja työ, vaan elämässä olisi kiva olla myös muuta sisältöä. Kesäksi sosiaalinen elämä, niin kuin ”normaali” elämä muutenkin, pitää kuitenkin laittaa tauolle.

Suomen suvi on ihanaa aikaa ja kotimaan kaupungit ovat kesällä parhaimmillaan. Yksin oudossa kaupungissa kesä ei kuitenkaan tunnu oikealta kesältä. Toki töissä tapaa ihmisiä, mutta sosiaalisen elämän rakentaminen aina uudessa paikassa uudelleen on hidasta. Muutaman kuukauden takia ei jaksa nähdä vaivaa.

Kun ”tavallinen” ihminen nauttii hyvin ansaitusta kesälomastaan, moni opiskelija raataa hänen tilallaan työssä. Kaupungissa, josta ei tunne ketään ja jossa elämässä ei ole muuta sisältöä kuin työ. Opiskelija elää kesäelämää, jonka ajaksi oikea elämä on sysätty kesätauolle.

Opiskelija ei ehdi lomailla, ei kesällä eikä talvella, mutta väsyä ei saa. Talvet on aherrettava opintojen parissa, ja kun kesä koittaa, alkavat kesätyöt. Töitä on tehtävä, jos mielii seuraavanakin talvena syödä.

Onneksi pienen opiskelijan ei kuitenkaan tarvitse olla aivan yksin, koska samassa työpaikassa on yleensä muitakin oikean elämän tauolle siirtäneitä kesäihmisiä. Kesäelämää elävä ymmärtää kohtalotoveriaan. Lisäksi kaverit ovat hajallaan eri puolilla maata, kukin omassa kesäelämässään, ja ymmärtävät myös.

Eikä se kesäelämä loppujen lopuksi niin kamalaa ole. Se kuuluu tiettyyn elämänvaiheeseen, ja moni kaupunki ehtii tulla kesätyökesien aikana tutuksi. On se jatkuva muuttaminen ja oikean elämän laittaminen tauolle aina tämän tästä kuitenkin rasittavaa. Ei sitä moni pitemmän päälle jaksa. Mutta ajatus siitä, että työntäyteisistä kesistä on tulevaisuudessa hyötyä, auttaa jaksamaan. Tulossa ovat ne kesät, jolloin kesätauko vihdoinkin tarkoittaa lomaa.

Opiskelija elää kesäelämää, jonka ajaksi oikea elämä on sysätty kesätauolle.

Päivän lehti

13.8.2020