Uutiset

Kesäteatterit pitävät pintansa

On suoranainen ihme, että yhä paisuvan kesäisen tapahtumatarjonnan keskellä kesäteatterit voivat erinomaisen hyvin. Tarjonta vain kasvaa kilpaa kysynnän kanssa.

Hämeenlinnassa ja sen ympäristökunnissa toimii toistakymmentä kesäteatteria pääasiassa amatöörivoimin, ja kaikille riittää yleisöä.

Kesäteatterien suosion salaisuus on niiden kotikutoisuudessa ja ihmisläheisyydessä, joille Suomen suvinen luonto luo otolliset puitteet. Teatterikappaleelta ei välttämättä odoteta suurta taidenautintoa tai huikeita näyttelijäsuorituksia. Tekemisen palo ja innostus korvaavat sen, mikä ammattimaisuudessa hävitään.

Kesäteatteri on paljon muutakin kuin ne toistakymmentä, ilta illan jälkeen toistuvaa esitystä. Suvinen teatteriesitys on monelle kyläyhdistykselle se vuoden suurin yhteinen ponnistus, jonka hyväksi tekee töitä jopa toiselle sadalle nouseva joukko.

Tekeminen yhdistää ja vahvistaa tekijöiden itsetuntoa. Omasta teatterista osataan olla ylpeitä ja lehtiarviot esityksestä luetaan takahuoneissa tarkkaan.

Kesäteatterit ovat toimineet nuorille myös ponnahduslautana ja innostajana alalle. Ne ovat monin paikoin korvanneet työväentalojen ja nuorisoseurojen näyttämöt.

Kesäteatterit eivät ole enää pitkään aikaan pyörineet pelkästään harrastajien voimin. Yhä useammalla ammattiteatterilla on myös kesäohjelmistoa. Ammattiteatterit ovat tuoneet tervetulleen lisän tarjontaan, eivätkä niiden esitykset ole pois amatööripohjalta toimivilta kesänäyttämöiltä.

Yleisöä on ainakin toistaiseksi riittänyt jokaiselle näytelmälle. Enemmänkin kesäteatterien kehittymisen tai kuihtumisen on ratkaissut tekijöiden oma innostus.

Eniten on pulaa käsikirjoittajista. Etenkin niistä, jotka kykenevät tuomaan hauskasti esiin lähiseudun historiaa ja muita kiinnostavia tapahtumia. Oman kotiseudun historialliset tapahtumat on yleensä varmin tae sille, että lehterit täyttyvät.

Unohtamatta perinteistä kesäteatterikaavaa, jossa pitää olla rakkautta, raa’an viinan juomista ja muuten reipasta menoa.

Teatteriyleisö ei suinkaan ole samaa talvella ja kesällä. On paljon niitä ihmisiä, jotka kiertävät lähes kaikki lähiseudun kesäteatterit joka vuosi, mutta astuvat kaupunginteatterin ovesta sisään harvakseltaan, jos astuvat lainkaan.

Toki tilanne on tässäkin suhteessa muuttunut parempaan suuntaan. Kynnys on madaltunut. Osittain siihen vaikuttavat myös kappeleiden valinnat. Ohjelmistoa laaditaan yhä enemmän yleisön toiveiden mukaan.

Esitykset ovat keventyneet ja musiikin osuus kasvanut, joskin klassikot ja niiden uudet tulkinnat pysyvät ohjelmistossa vuodesta toiseen. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Hämeenlinnan kaupunginteatterin Niskavuori-esitystä, joka pyöri pitkään täysille katsomoille.

Vastaavia esimerkkejä löytyy runsaasti eri puolilta Suomea.