Uutiset

Kesätöiden hakijoita riitti ruuhkaksi asti

Nuorille työttömille ja opiskelijoille suunnatulla Rekrytorilla täytettiin työpaikkahakemuksia ja kyseltiin neuvoja.

Kaurialan lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat Henni Matikainen, Annukka Niemi, Terhi Alsila ja Siiri Valkeajärvi aloittivat Rekrytori-kierroksensa täyttämällä hakemuksia muun muassa Prismaan.

-Hakijoita on vain niin paljon, Alsila huomautti Hämeenkaaren ihmisvilinässä.

Työn haku ei ole nelikolle vaikeaa. Matikaisella ei ole aiempaa työkokemusta, koska hän vietti viime kesän Saksassa, mutta Niemi, Alsila ja Valkeajärvi ovat olleet töissä. Niemi ohjasi yleisurheilukoululaisia Janalla, Alsila oli Patrialla toimistotöissä ja Valkeajärvi kasasi sähkökaappeja Konecranesilla.

Kaikki ovat täyttäneet työhakemuksia netissä. Soittamallakin homma hoituisi, mutta heidän kokemuksensa mukaan työpaikkoja haetaan nimenomaan nettihakemuksella.

-Vielä yläasteikäisenä ollaan ujompia ottamaan suoraan yhteyttä työpaikoille, mutta sosiaalisuus kasvaa iän myötä, Niemi totesi.

-Sain viime kesänä niin hyvää palautetta, että nyt sitä uskaltaa paremmin hakea muitakin töitä, Alsila jatkoi.

Tyttöjen mielestä nykynuoret ovat valveutuneita ja ulospäin suuntautuneita, eikä työnhakuprosessi tuota ongelmia.

-Eikä sen ole väliä, jos on ujo. Ujo voi tehdä työt tunnollisemmin kuin muut, Alsila summasi.


Hakemuksessa pitää olla sitä jotain

Prisman palvelupäällikön Sari Kitinpramin mukaan työhakemukset tulevat pääsääntöisesti netin kautta, mutta jos joku vaivautui Rekrytorilla kirjoittamaan hakemuksen käsin, sai hakija siitä plussaa.

Prismaan tulee viikoittain kymmeniä hakemuksia.

-Etsin hakemuksesta sitä oikeaa asennetta. En osaa selittää miten, mutta hakemuksesta se näkyy.

Jos hakemuksesta näkyy rohkeus ja tiivistämisen taito, niin hakija pääsee todennäköisesti Prismaan haastatteluun. Toisaalta Kitinprami tietää, että hyvä työntekijä ei välttämättä ole hyvä kirjoittamaan itsestään.

-Ottaisin mielelläni enemmän poikia töihin, mutta heistä on pulaa. Kutsunkin heitä väljemmillä kriteereillä haastatteluun, Kitinprami tunnusti.

Parin viikon sisällä 18 vuotta täyttäneitä kassamyyjän paikkaa hakeneita aletaan kutsua haastatteluun.

-Haastattelussa kättelen nuoret ja katson, ottavatko he katsekontaktin. Se on tärkeää, sillä asiakasta pitää uskaltaa katsoa silmiin.

Nuoren ei kuitenkaan kannata harmistua, jos työpaikka ei irtoa tämän vuoden hakemuksella. Ensi vuonna sitä jotain voi hakemukseen jo tulla.

-Vuodessa asenteet voivat muuttua paljonkin.

Rekrytori-tapahtuma sulkee ovensa keskiviikkona kello 17 Hämeenkaaressa. (HäSa)