fbpx
Uutiset

Keski-Rengon metsästysseura valittiin Suomen nuorisoystävällisimmäksi

Keski-Rengon metsästysseura valittiin Suomen nuorisoystävällisimmäksi

Hämeenlinna

Suomen metsästäjäliitto on palkinnut Keski-Rengon metsästysseuran Suomen nuorisoystävällisimpänä. Seuraa kehutaan erityisesti sen Nuorisoakatemiasta, jossa nuoret metsästäjänalut saivat omat metsästyskummit sekä vuoden verran opastusta metsästykseen liittyvissä taidoissa.

Nuorisoakatemiasta päävastuussa olleen Pekka Ojalan mielestä metsästys on erittäin ajankohtainen harrastus aikana, jona keskustellaan paljon tehotuotetun lihan eettisyydestä ja ylijalostamisesta.

-Eihän sen luomumpaa lihaa olekaan, kuin kotitalon takametsistä metsästetty. Metsäkanalintujen lihan laatua ei kannata edes verrata broileriin, Ojala sanoo.

-Pitää muistaa, että luonnossa eläimet ovat eläneet onnellisemman elämän, kuin esimerkiksi siat ahtaissa sikaloissa, kertaa Nuorisoakatemian kurssin käynyt Pyry Kinnari.


Painopiste metsästäjän vastuussa

Kesäkuussa alkaa uusi kurssi, jonka kestoksi kaavaillaan nyt kahta vuotta.

-Vuoden mittaisella kurssilla kummitoiminta ja koulutus veivät jopa vähän liikaa vastuuhenkilöiden aikaa. Ei meinannut jäädä enää aikaa omalle harrastamiselle, kertoo Keski-Rengon metsästysseuran puheenjohtaja Jaakko Mannila.

Nuorisoakatemiaan olikin mahdutettu paljon, sillä kurssilla käsiteltiin muun muassa aseoppia ja -turvallisuutta, riistanhoitoa, eläinten jälkien tunnistamista ja luonnossa liikkumista, ensiaputaitoja sekä eri metsästysmuotoja.

Ojala kertoo, että erityistä painoarvoa annettiin monelle muulle asialle kuin itse metsästämiselle ja samalla painotettiin metsästäjän vastuuta. Nytkin porukka on kokoontunut metsästysmajalle autoilla, joista yhden peräkärryssä odottaa 800 kiloa omenia.

-Vaikka jahtikausi on ohi, on eläinten ruokkiminen välttämätöntä, varsinkin tällaisena talvena, Ojala sanoo.


Metsästysseuroihin vaikea päästä

Kevään lopulla akatemialaiset suorittivat metsästäjätutkinnon. Kurssille osallistui seitsemän 13-17-vuotiasta nuorta, seuraavalle kurssille on näillä näkymin osallistumassa suunnilleen sama määrä. Mannila ja Nuorisoakatemia-idean isä Panu Ignatius pitävät tärkeänä myös sitä, että kaikki Nuorisoakatemian käyneet nuoret pääsevät halutessaan metsästysseuraan koejäseniksi.

Metsästysseuroihin ei ole helppo päästä, koska tulijoita on paljon. Alueen maanomistajat ovat itseoikeutettuja jäseniä ja heidän jälkeensä paikkoja on rajallisesti.

-Haluamme turvata seuran toiminnan jatkuvuuden. Nyt keski-ikä on 56 vuotta, Mannila sanoo. (HäSa)

Menot