Uutiset

Keskiaikamarkkinoilla taistellaan ja tarinoidaan

Hämeen linnan keskiaikamarkkinat havittelevat tänä kesänä kävijäennätystä.
– Tavoittelemme 30 000 kävijää, joka Elomessuilla on ollut, sanoo ennustajaeukoksi pukeutunut Kristiina Ahlgrén.

Vaikka Ahlgrén osaa ihan oikeasti ennustaa korteista, ennustusten varassa ei keskiaikamarkkinoilla eletä. Ohjelma on lyöty jo lukkoon ja sitä on suunniteltu pitkään.

Kävijätavoite on huima, sillä aikaisempina vuosina kävijöitä on ollut 10 000. Nyt näkyvyyttä tapahtumalle etsitään sunnuntaina alkavan Suuren seikkailun kautta, jossa Hämeen keskiaikayhdistys on ollut talkoolaisena mukana. Tapahtuman ohjelmaa on kehitetty myös edellisistä vuosista.

Varaslähtö tapahtumaan otetaan jo perjantaina 19. elokuuta Täyden kuun turnajaisissa ja yösyömingeissä. Linnankasarmin kentällä voi ihastella tuliturnajaisista ja teltasta saa keskiaikaista naposteltavaa.

– Katsomoon mahtuu 800 ihmistä ja telttaan voi ostaa VIPpari-lippuja. Sillä saa oman heimopöydän ja oman isännän koko illaksi, Ahlgrén kertoo.

Myös lauantai-iltana uutuutena on koko perheen säädyttömien yö eli ehtookestit. Linnan alueella on kievari, ehtootanssit ja pientä ohjelmaa koko perheelle.

– Ajattelimme, että tänä vuonna tarvitsee saada jotakin hauskaa peliin. Olemme halunneet viedä tapahtumaa siihen suuntaan, että ihmisille on enemmän tarinoita ja kokemuksia, perustelee keskiaikamarkkinoiden vetäjä Aila Mäki-Kihniä.

Tunnustuksia kirkossa

Hämeen linnan alueelle on värvätty myös lukuisia vapaaehtoisia, jotka rooliasuineen ja keskiaikaisin tavoin tuovat keskiaikaa yleisölle tutuksi.

Tarinoiden ja ihmisten kautta valotetaan 1500-luvun Hämeen elämää keskiaikamarkkinoiden yhteydessä järjestettävässä Häme-seminaarissa ”valtaherroja ja valtiattaria”. Seminaarissa 1500-luvun Hämeen muutoksia käsitellään täällä vaikuttaneiden henkilöiden kautta.

– Tarinat kiehtovat ihmisiä. Monet haluavat kokea, miten näkee itsensä vanhana aikana ja miettivät, miten olisi elänyt silloin, Ahlgrén pohtii.

Säädyllisempää ruumiin ja sielunruokaa yleisölle tarjotaan Hattulan Pyhän Ristin kirkossa.

Hattulan seurakunnan kappalainen Tapani Markkula on tyytyväinen siitä, että Hattula on mukana keskiaikamarkkinoilla.

– Historiallisesti nämä kuuluvat hyvin yhteen, Markkula sanoo.

Kirkossa näytelmänä on OmeGa-teatterin näytelmä Tunnustuksia, joka kertoo 1300-luvun inkvisitiosta. Näytelmän lisäksi on kirkkovaellus, joka päätyy keskiaikaista kaavaa mukailevaan jumalanpalvelukseen.

Hurttalan koulun vanhempainyhdistys on innostunut järjestämään kirkon ympärillä koululaisille ohjelmaa.

Päivän lehti

24.1.2020