fbpx
Uutiset

Keskiamerikkalaiset liittyvät Yhdysvaltoihin vievään karavaaniin toiveenaan parempi tulevaisuus

Väärät tiedot ja toiveet paremmasta tulevaisuudesta saavat keskiamerikkalaiset liittymään kohti Yhdysvaltoja matkaavaa karavaania.
Keskiamerikkalaisten matka kohti Yhdysvaltoja kulkee Ciudad Juárez -rajakaupungin läpi, jossa sijaitsee myös kuolonuhreja vaatinut joki, joka maahanmuuttajien on ylitettävä. Kuva: David Peinado
Keskiamerikkalaisten matka kohti Yhdysvaltoja kulkee Ciudad Juárez -rajakaupungin läpi, jossa sijaitsee myös kuolonuhreja vaatinut joki, joka maahanmuuttajien on ylitettävä. Kuva: David Peinado

Meksikon ja Yhdysvaltojen rajan ylittämistä yrittävien määrä on kasvanut. Yhdysvaltojen rajavartijat pidättivät toukokuussa yli 132 000 Meksikon ja Yhdysvaltojen rajan ylittävää. Enemmän ylittäjiä on ollut kuukauden sisällä viimeksi vuonna 2006.

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat sanoneet, että Meksikon rajalla olevien maahanmuuttajien määrä ylittää kriisitason. Suuren tungoksen johdosta, moni Yhdysvaltojen etelärajan ylittävä on jumissa Teksasin pidätyskeskuksessa.

Pidätyskeskuksen oloja on kuvattu epäinhimillisiksi. Kesäkuussa keskus oli niin ylikansoitettu, että osa lapsista joutui hoitamaan toisia lapsia.

Tungoksesta huolimatta monet yrittävät rajan yli. Syiksi on esitetty toiveita taloudellisen tilanteen ja turvallisuuden parantamisesta.

Aikaisemmin Yhdysvaltoihin pyrki paljon siirtolaisia Meksikosta. Suurin osa tulijoista oli New York Timesin (NYT) mukaan silloin yksin matkustavia miehiä.

NYT kertoi maaliskuussa, etteivät meksikolaiset enää ryntää Yhdysvaltoihin, päinvastoin, enemmän meksikolaisia lähtee Yhdysvalloista kuin saapuu sinne.

Tällä hetkellä suurin osa Yhdysvaltoihin Meksikon kautta pyrkijöistä tulee Keski-Amerikan valtioista. Keskiamerikkalaiset tulevat Yhdysvaltoihin koko perheen voimin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kirjoittaa sivuillaan, ettei keskiamerikkalaisten maahanmuutto Yhdysvaltoihin ole uusi asia. Amnestyn mukaan “Keski-Amerikan pohjoisen kolmion maista”, Hondurasista, Guatemalasta ja El Salvadorista, muuttavat pakenevat maiden vaarallisia oloja.

NYT:n mukaan Keski-Amerikan pohjoisen kolmion maat ovat vaarallisia, mutta esimerkiksi murhien määrä on niissä vähentynyt. Sen sijaan maiden maaseudut ovat köyhiä ja viimeaikaisen maahanmuuton syy on useimmiten toive taloudellisen tilanteen parantamisesta.

Keski-Amerikasta saapuvat maahanmuuttajat saapuvat Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle yleensä suuren ajoneuvoletkan matkassa. Letkaa on kutsuttu maahanmuuttajakaravaaniksi.

BBC selittää, että keskiamerikkalaiset maahanmuuttajat matkustavat isossa porukassa, koska se on turvallisempaa. Rikollisjengit ovat kidnapanneet pienemmissä ryhmissä matkustavia.

Letkaan pääsee mukaan esimerkiksi maksamalla suuria summia salakuljettajille. Washington Post kertoi maaliskuussa, että salakuljetusmatka voi maksaa jopa 7000 dollaria (noin 6200 euroa) per aikuinen ja tämän kanssa matkustava lapsi.

Matka tehdään bussilla, joka jättää kuljetettavat Yhdysvaltojen rajalle. Siellä maahanmuuttajat voivat kävellä rajan yli ja hakea viranomaisilta turvapaikkaa.

Yhdysvaltoihin on kuitenkin vaikea päästä, etenkin Meksikon rajan kautta. YK:n kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) Meksikon johtaja Christopher Gascon kertoi saksalaiselle medialle Deutche Wellelle, että maahanmuuttajien keskuudessa liikkuu paljon väärää tietoa.

– Tällä hetkellä maahanmuuttajat ajattelevat, että on helpompi saada turvapaikka, jos he tuovat lapsen mukanaan. Se ei ole totta. Monet perheet altistavat itsensä matkustuksen riskeille, ja kun he pääsevät rajalle, saavat he päätöksen, johon eivät ole osanneet varautua.

Maahanmuuttajia vai pakolaisia?

Moni Yhdysvaltoihin Keski-Amerikasta saapuvista hakevat turvapaikkaa.

Turvapaikanhakijoiden on kuitenkin täytettävä kriteerit saadakseen pakolaisstatuksen ja luvan jäädä maahan.

Yhdysvalloissa pakolainen on ihminen, jolla on erityinen humanitäärinen syy hakea pakolaisstatusta. Pakolaiseen on kohdistunut vainoa tai hänen on tarvinnut pelätä elämänsä puolesta.

Taloudelliset syyt eivät riitä pakolaisstatuksen saavuttamiseksi Yhdysvalloissa, niin kuin ei Suomessakaan.

Laillinen maahanmuuttaja taas tarvitsee viisumin, päästäkseen Yhdysvaltoihin.

Viisumikriteerit vaihtelevat maasta riippuen. Yhdysvaltoihin on saatavilla viisumeita esimerkiksi opiskelua tai työntekoa varten. Silloin on kuitenkin oltava opiskelu- tai työpaikka tiedossa.

Jos henkilöllä ei ole viisumia, eikä hän täytä pakolaisstatuksen kriteereitä, on hän maahan päästessään laiton maahanmuuttaja.

Yhdysvaltojen hallitus arvioi 2018, että vuonna 2015 maassa oli noin 12 miljoonaa laitonta maahanmuuttajaa.

Menot