Kolumnit Uutiset

Keskiverto on tylsää massaa

Hämeenlinnalaiset ovat hitaasti lämpiävää porukkaa, ainakin ne, joilla on tapana ottaa julkisesti kantaa.

Suunniteltiinpa kaupungissa mitä tahansa isompaa hanketta ja välillä pienempääkin, niitä vastustetaan voimallisesti.

Aina epäillään, ettei sinne kuitenkaan riitä asiakkaita/käyttäjiä.

Tällä argumentilla on vastustettu muun muassa Aulangon kylpylää, Verkatehdasta ja sen yhteyteen suunniteltua elokuvateatterien rypästä, moottoritien katetta ja viimeksi Kantolan tapahtumapuistoa.

Jo toteutuneet hankkeet ovat osoittaneet epäilykset vääriksi. Kahdesta viimeisimmästä emme vielä tiedä.

Sitten on vielä Sunny Car Center. Se on omassa luokassaan.

Jos sanoo uskovansa sen toteutumiseen, joutuu keskustelupalstoilla heti samaan kategoriaan kuin kulttuuriministeri, joka haluaa kissataulun.

Silti hämeenlinnalaisten kannattaisi toivoa hankkeen onnistuvan, koska kaupungin sijoittamiin rahoihin nähden hyöty olisi melkoinen työpaikkoina ja verotuloina.

Nyt kaupunki on jopa voiton puolella hankkeessa, mutta jos se lähtee toteutumaan, Kirstulan peltoon on upotettava noin kolme miljoonaa.

Tosin se edellyttää, että kaupungin rahakirstuun on ensin ropsahtanut reilut kahdeksan miljoonaa.

Hanketta on viety eteenpäin tyylillä, joka ei aina ole ollut omiaan herättämään luottamusta. Mutta eihän tässä olla tyylipisteitä jakamassakaan.

Moottoritien kate ja sen yhteyteen tulevat rakennukset nousevat aikataulussa. Kokonaisinvestointiin nähden kaupungin rahaa on kulunut vain vähän.

Epäilemättä kauppakeskukseen riittää asiakkaita, niin kuin uusiin ostosparatiiseihin yleensä. Paljon keskeisemmällä paikalla ei ainakaan voisi olla.

Tavallisen tallaajan on vaikea hahmottaa arkkitehtikilpailujen hienoista havainnekuvista, millaiseksi lopputulos muodostuu.

Aikoinaan tuli käsitys, että katteen päälle muodostuisi kauppakeskuksen ja asuintalojen lisäksi myös avointa tilaa.

Kauppakeskusta ei myöskään osannut arvata niin möhkälemäiseksi kuin se todellisuudessa näyttää kasvavan.

Keskeneräistä työtä ei pitäisi näyttää herroille eikä hulluille, mutta milläs vältät näkemästä, kun se on keskellä kaupunkia.

Jättimäinen möhkäle pikemminkin erottaa kuin yhdistää kaupunginosia, ellei katteen yli ja kauppakeskuksen läpi pääse sujuvasti liikkumaan.

Silmää sen arkkitehtuuri ei hivele, niin kuin ei yleensäkään kauppakeskusten.

Verkatehtaalla sen sijaan onnistuttiin hyvin. Niin paljon kuin sen ruosteisia seiniä etukäteen epäiltiin. Ne ovat tyylikkäät.

Toivottavasti suunnitteilla olevalle Engelinrannan alueelle saadaan jotain muuta kuin pelkkää keskivertoa, jotain persoonallista, uutta ja yllättävää.