fbpx
Uutiset

Keskiviikon lakko koskettaa lähinnä teollisuuslaitoksia – Liitoilla on jo suunnitelmia seuraavasta askeleesta

Tavallisen ihmisen arjessa liittojen yhteinen lakko ei juurikaan näy ensi viikon keskiviikkona, mutta ylityökielto alkaa vaikuttaa hiljalleen.
Ensi keskiviikkona lähes 30 000 työntekijää osallistuu työtaisteluun, joka kohdistuu teollisuuslaitoksiin.

Ensi viikon keskiviikkona Teollisuusliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Ammattiliitto Pro sekä Sähköliitto aloittavat vuorokauden kestävän lakon.

Liittojen yhteinen työtaistelutoimenpide on vastalause hallituksen esitykselle heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

Järjestöpäällikkö Heidi Lehikoinen PAMista kertoo Lännen Medialle, että keskiviikkona lakossa on lähinnä teollisuuslaitoksia, eikä se siksi näy välittömästi tavallisen ihmisen arjessa.

PAMissa lakko on rajattu koskemaan teollisuudessa työskenteleviä kiinteistö- ja siivousalan sekä henkilöstöravintoloiden työntekijöitä. Lakkoon osallistuu reilu 1 000 työntekijää 94 toimipaikasta eri puolilta Suomea, muun muassa Amicalta, Fazer Food Servicesistä, ISS Palveluista, Lassila & Tikanojalta sekä SOL Palveluista.

Keskiviikkona liiton toimialoilla alkaa myös ylityökielto, joka Lehikoisen mukaan näkyy paikallisesti eri tavoin.

– Vähitellen se vaikuttaa siten, että palvelut hidastuvat tai niitä ei saa juuri sillä hetkellä. Tuotetoimituksissa voi myös näkyä puutteita.

Ylityökielto koskee muun muassa kauppojen, varastojen, siivous- ja kiinteistöpalvelualan, hotelli- ja ravintola-alan, Alkojen sekä apteekkien työtehtäviä.

– Jos yritykset ovat teettäneet normaalia työtä voimakkaasti ylitöillä, vaikutukset näkyvät niissä nopeimmin, Lehikoinen arvioi.

Seuraavaa askelta on jo suunniteltu

Mikäli hallitus ei peräänny irtisanomissuojan heikentämisestä, liitolla on Lehikoisen mukaan valmiutta lisätä toimenpiteitä.

Kuinka pitkälle olette valmiita menemään?

– Pidämme tätä niin poikkeuksellisena, että kyllä tässä erittäin pitkälle ollaan valmiita menemään toimenpiteissä. Koko ajan toivotaan tietenkin, että asia ratkeaa, Lehikoinen sanoo.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen vahvistaa saman.

– Kyllä sieltä seuraava askel on tulossa, mutta tässä vaiheessa en voi sitä tietenkään avata.

On siis tehty suunnitelmia seuraavasta askeleesta, jos hallitus ei peräänny?

– No totta kai on luonnollista, että katsotaan hieman kauemmas. Eihän tällaisen asian kanssa voi kädestä suuhun mennä.

Malisen mukaan seuraavalla askeleella olisi jo vaikutusta ihmisten arkeen.

– Kyllä varmasti. Riippuu tietysti, missä laajuudessa seuraavaa vaihetta toteutetaan ja mitkä kaikki liitot ovat mukana. Että kasvaako liittojen määrä nykyisestään.

Lähes 30 000 osallistuu lakkoon

Keskiviikon työnseisaus koskee yksittäisiä yhtiöitä tai työpaikkoja. Lakon ulkopuolelle on rajattu hätätyöt sekä työt, jotka ovat välttämättömiä turvallisuuden, hengen ja terveyden sekä ympäristön kannalta.

Malisen mukaan lakko tulee vaikuttamaan merkittävästi yrityksiin. Prosta siihen osallistuu 5 000 työntekijää sadasta eri työpaikasta, muun muassa UPM-Kymmenestä, Outokummusta ja Wärtsilästä.

Teollisuusliitosta työnseisaukseen osallistuu noin 22 000 työtekijää 150 toimipisteessä. Sähköliitosta työtaisteluun ottaa osaa 1 000 työntekijää 150 teollisuustyöpaikassa.

Liitoissa toivotaan Malisen mukaan, että umpisolmu aukeaisi ennen keskiviikkoa.

– Palattaisiin sellaiseen pöytään, jossa haettaisiin ratkaisua tälle kiistalle eikä mentäisi lakkoon saakka.

Menot