Uutiset

Keskuskaupungit kosivat taas

Kaikenlaista olen myynyt, mutta Humppilaa en myy, kommentoi mies mielenosoittajajoukosta Forssan kaupungintalon pihalla.

Jos kuntarakenneryhmän selvitykseen on uskominen, juuri Humppilassa olisi syytä erityisen vakavasti pohtia, kuinka tästä selvitään. Vuonna 2030 huoltosuhde on maakunnan heikoin. Yksi työikäinen joutuu elättämään toista ”ei työikäistä” eli vanhusta tai lasta.

Tämä ei kuitenkaan vakuuta tavallisia kadun tallaajia, jotka pelkäävät lähipalvelujensa – koulun, päiväkodin, terveyskeskuksen puolesta.

Sama näyttää koskevan myös kuntapäättäjiä, jos he edustavat muuta kuin alueensa keskuskaupunkia.

Valtiovarainministeriön kuntauudistuksen aluekierros tuli torstaina Kanta-Hämeeseen. Forssan tilaisuudessa oli paikalla maakunnan kuntapäättäjien terävä pää.

Selväksi tuli, että keskuskunnat kannattavat ainakin sitä, että kuntajaosta tehdään selvitys. Muut vastustavat.


Nyt menee hyvin

Lainsääsääntöneuvos Eeva Mäenpää löi tilaisuudessa pöytään jo useampaan kertaan nähdyt taloudelliset tosiasiat.

Riihimäen- Hyvinkään suunnalla menee hyvin.

Kuntien väestö kasvaa nopeasti. Tosin se on aiheuttanut myös kuntien nopean velkaantumisen ja veroprosentitkin ovat kohtalaisen korkealla. Seutu on maan nopeimmin kasvavia ja hyvinvoivimpia.

Huoltosuhde on maan keskitasoa parempi ja sellaisena se pysyykin.

Hämeenlinnan seutu tulee perässä lähes yhtä hyvin tunnusluvuin.

Tosin valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemungin (sd.) mukaan Hämeenlinnan taloutta rassaa se, että se toteutti torsoksi jääneen kuntaliitoksen viiden naapurin kanssa. Ympäryskunnat Hattula ja Janakkala jäivät siitä pois.

Niillä menee nyt hyvin ja näyttäisi menevän jatkossakin. Ne eivät silti halua kantaa vastuuta koko alueen kehittämisestä.


Paljon töitä edessä

Forssan seudulla kasvu on huomattavasti vähäisempää kuin muualla Kanta-Hämeessä. Tosin Tammela on poikkeus

Forssa olisi ollut valmis liitokseen jo useita vuosia sitten, mutta naapurit panevat hanttiin.

Humppilan edustaja tuli myös tunnustaneeksi, että muutama erikoissairaanhoitoa pitkään vaatinut humppilalainen on horjuttanut kunnan taloutta.

Juuri tähän lainsäädäntöneuvos Mäenpää viittasi, kun hän pyrki perustelemaan, miksi kuntauudistus on tarpeellinen.

-Että olisi tarjolla tasalaatuiset palvelut asuinpaikasta riippumatta.

Kuntien puheenvuoroissa korostui se, että myös päättäjät ovat melkoisen sekaisin siitä, että ilma on nyt sakeanaan erilaisia kuntarakennenäkemyksiä.

Sekin painottui, että valtiovarainministeriön kuntaosastolla on paljon töitä edessään, jotta päästään lähellekään nyt esitettyjä kuntakarttoja. (HäSa)