Uutiset

Keskuskeittiön määrärahaylitys sai valtuuston siunauksen

Janakkalan valtuusto päätti maanantaina pitkän keskustelun ja äänestyksen jälkeen hyväksyä tulevan keskuskeittiön luonnossuunnitelmat sekä 673 000 euron määrärahaylityksen.

Valtuusto siis siunasi suunnitelman, jonka mukaan keskuskeittiön rakentaminen Turengin terveyskeskuskortteliin tulisi maksamaan 3,22 miljoonaa euroa. Valtuusto hyväksyi myös uuden, karsitun suunnitelman, sillä aiempien suunnitelmien mukaan mentäessä ylitystä olisi tarvittu vielä enemmän.

Ryhmä 24 hajosi äänestyksessä

Äänestystulos oli 30-13. Kyseessä oli ensimmäinen merkittävä äänestys kuluvalla vaalikaudella, jossa ”ryhmä 24” hajosi täysin: keskustalaiset äänestivät keskuskeittiösuunnitelman puolesta ja suurin osa kokoomuslaisista sitä vastaan. Myös vihreät äänestivät ”ei”.

”Voittajien puolella” olivat keskustalaisten lisäksi kaikki demarit, vasemmistoliittolaiset Helena Puistolaa lukuun ottamatta sekä kristillisdemokraattien edustaja.

Ennen äänestystä vs. kunnanjohtaja Anna-Mari Ahonen selvitti, että karsintaa suunnitelmissa oli tehty jo niin paljon kuin mahdollista.

-Enempää ei voi karsia ilman, että rampautetaan toimintaa. Löysää ei löydy.

Ahonen sanoi myös, että jos suunnitelmia ei nyt hyväksytä, se voi katkaista kamelin selän eli henkilökunnan jaksamisen.

-Sellaista viestiä en haluaisi työnantajana antaa.

Karsiminen veisi alkupisteeseen

Kalevi Ilmarinen (sd.) kertoi saaneensa konsultilta selvityksen, jonka mukaan lisäkarsiminen johtaisi siihen, ettei keskuskeittiötä kannattaisi enää rakentaa.

Ari Laivola (kok.) sanoi, että ylitystä, joka on neljäsosa budjetoidusta, ei voi hyväksyä. Hän myös epäili, että valtuustoa on tarkoituksellisesti johdettu harhaan tässä asiassa.

Petri Ojanen (vihr.) teki esityksen, ettei keskuskeittiösuunnitelmia eikä määrärahaylitystä tule hyväksyä.

-Kun keskuskeittiöstä päätettiin vuonna 2008, tärkein pointti oli edullisuus. Ne perustelut eivät ole enää pitäviä.

Kuka annostelee ruoan?

Irmeli Elo (kok.) nosti esiin ruoan annostelun: kenelle tulevaisuudessa se tehtävä kuuluu hoitolaitoksissa. Anna-Mari Ahonen vastasi, että tämä asia on mukana siivouspalveluselvityksessä, jota tehdään parhaillaan.

Perusturvajohtaja Matti Valtonen sanoi, ettei hoitohenkilökunnalla ole resurssia ruoan jakeluun, joten tehtävä tulisi laitoshuoltohenkilöstölle.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) kielsi epäilyt, että valtuustoa olisi yritetty harhauttaa alun perin liian pienellä kustannusarviolla.

Hän myös muistutti, että investointimenojakin tärkeämpiä ovat käyttötalousmenot.

-Ei ole taloudellisesti järkevää tehdä leikkauksia, jotka jatkossa aiheuttavat suuremmat käyttömenot.

Mirja Pöhö (kd.) epäili, että osa valtuutetuista haluaa haudata koko keskuskeittiöhankkeen.

-On hurskastelua sanoa, että kannatan hanketta, mutta en anna määrärahoja rakentamiseen.

Tapailan keittiö huonossa kunnossa

Varavaltuutettu Leenamaria Keipilä (kok.) kertoi, että Tapailakotiin rakennettiin 20 vuotta sitten keittiö kahteen kerrokseen henkilökunnan vastustuksesta huolimatta. Heikki Salmi (sd.) huomautti Tapailan keittiön olevan mahdottomassa kunnossa.

-Kannatan keskuskeittiön rakentamista, jotta saadaan uudenaikaiset tilat, jotta henkilöstön hyvinvointi paranee ja jotta työvoiman tarve vähenee, Keipilä sanoi.

Teknisen lautakunnan varapuheenjohtaja Päivi Välilä (kesk.) ei sulattanut kritiikkiä siitä, ettei keskuskeittiöasiaa olisi valmisteltu kunnolla.

-Tätä asiaa on varmaan valmisteltu paremmin kuin mitään muuta hanketta. Jos tämä nyt kaadetaan, kuinka paljon onkaan poltettu rahaa turhaan suunnitteluun. Se olisi kaikkein karmein vaihtoehto.

”Nyt vielä helppo keskeyttää”

Jussi Mattila (kok.) sanoi, että tässä vaiheessa, kun projektia ei ole aloitettu, se on vielä helppo keskeyttää.

-Olisi järkevää tehdä uudestaan kokonaisvaltainen selvitys asiasta.

Valtuuston päätös merkitsee, että keskuskeittiön suunnittelu voi jatkua. Keittiö sijoitetaan terveyskeskuskortteliin ja se yhdistetään käytävällä Kotipellon palvelutaloon. Keittiön alta joudutaan purkamaan yksi vanhusten rivitalo. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic