fbpx
Uutiset

Keskuskeittiön rakentaminen työllistää 25 miestä Turengissa

Turengin Tapailankujalla rakennetaan jälleen. Uuden, viime vuonna valmistuneen sairaalalaajennuksen viereen tehdään nyt perustuksia Janakkalan kunnan keskuskeittiölle.

-Pilari- ja nauha-anturoiden muotitus on nyt meneillään. Aloitimme tämän tiistaina, ja työmaa perustettiin maanantaina, kertoo työmaan vastaava mestari Jarmo Rajala. Hän työskentelee Hämeenlinnan saneeraus- ja rakennuspalvelu oy:ssä, joka voitti rakennushankkeen pääurakan.


Maalämpökaivoista jäähdytystä

Tällä työmaalla upotetaan maahan paljon tekniikkaa.

-Tänne tehdään kymmenen maalämpökaivoa. Niiden avulla jäähdytetään keskuskeittiön kylmäkaapit ja pakastimet. Jos maalämpöä riittää, sitä voidaan käyttää myös lämmitykseen, mutta pääosin rakennus lämmitetään kaukolämmöllä, Rajala selvittää.

Keskuskeittiö eli ruokapalvelukeskus nousee Tapailankujan varrelle, Kotipellon palvelutalon lähelle. Keskuskeittiörakennus liitetään yhdyskäytävällä palvelutaloon. Keskuskeittiö tulee paikalle, jolla aiemmin sijaitsi vanhusten rivitalo. Se purettiin viime kesänä.


Lähes neljän miljoonan hanke

Kun uusi keittiö saadaan käyttöön vuonna 2013, se korvaa nykyiset Tapailakodin sekä Turengin ja Tervakosken alakoulujen keittiöt. Sen jälkeen suurin osa Janakkalan kunnan tuottamasta ruoasta tehdään keskuskeittiössä. Koko hankkeen kustannusarvio on 3,8 miljoonaa euroa.

-Rakennuksen kerrosala on 800 neliötä. Sisäkorkeutta tulee viisi metriä, mutta tekniikka vie siitä kaksi metriä, Rajala kertoo.

Rakennuksen julkisivumateriaaliksi tulee pääosin pelti.

Nyt perustusvaiheessa työmaalla häärii seitsemän miestä, mutta rakennusprojekti työllistää keskimäärin 25 työntekijää. Hämeenlinnan saneeraus- ja rakennuspalvelu on pääurakoitsija, mutta myöhemmässä vaiheessa työmaalla pyörii myös aliurakoitsijoiden miehiä.


Rakennusfirmalla täystyöllisyys

Hämeenlinnan saneeraus- ja rakennuspalvelulla on Janakkalassa meneillään nyt toinenkin urakka: puuvanhainkodin eli Puu-Tapailan sisäremontti. Sitä tehdään saman korttelin toisessa päässä. Puu-Tapailan on määrä valmistua ensi maaliskuussa.

Hämeenlinnan keskustassa yrityksellä on meneillään kaksi kerrostaloremonttia.

-Meillä on täystyöllisyys, ollut jo vuodesta 1996, kertoo perheyrityksen omistaja Erkki Salminen.

Yritys työllistää 20 työntekijää. Aliurakoitsijoina on lisäksi 15 työntekijää. (HäSa)

Menot