Uutiset Helsinki

Keskusrikospoliisi ryhtyy selvittämään Soldiers of Odin -ryhmän mielenosoitusta

Toimintakieltoon määrätyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä oli poliisin mukaan mukana marssilla.
Soldiers of Odin -liikkeen toiminta on hiipunut, mutta sen jäseniä on osallistunut viime vuosina esimerkiksi itsenäisyyspäivän kansallissosialistiseen kulkueeseen. Kuvassa Odinin sotureita Tampereella sananvapautta puolustaneessa mielenosoituksessa joulukuussa 2016. Kuva: Jukka Ritola/arkisto
Arkistokuva.

Keskusrikospoliisi ryhtyy selvittämään äärioikeistolaisen Soldiers of Odin -ryhmän mielenosoitusta itsenäisyyspäivänä. KRP kertoo Twitterissä arvioivansa, onko syytä epäillä, että mielenosoitus oli uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnan jatkamista.

Helsingin poliisi on aiemmin kertonut, että Soldiers of Odin -ryhmän mielenosoitukseen osallistui samoja henkilöitä, jotka ovat olleet mukana PVL:n toiminnassa.

Korkein oikeus (KKO) määräsi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen väliaikaiseen toimintakieltoon maaliskuussa. Samalla KKO myönsi järjestölle valitusluvan jutussa, joka koskee sen määräämistä lakkautettavaksi. Toimintakielto on voimassa, kunnes KKO on ratkaissut asian lopullisesti.

Sekä Pirkanmaan käräjäoikeus että Turun hovioikeus ovat aiemmin antaneet päätökset, joiden mukaan PVL ja sen taustayhdistys Pohjoinen perinne on lakkautettava. Hovioikeuden mukaan yleinen etu vaatii PVL:n lakkauttamista muun muassa liikkeen väkivaltaisuuden takia. Väliaikaista toimintakieltoa vaati Poliisihallitus.

Esitutkinta jo meneillään

Keskusrikospoliisissa on jo meneillään esitutkinta epäillystä laittoman yhdistystoiminnan jatkamisesta. Jos itsenäisyyspäivän tapahtumissa ilmenee aihetta epäillä rikosta, tutkinta liitetään KRP:n mukaan jo aloitettuun tutkintaan.

Soldiers of Odin -ryhmän marssilla nähtiin samoja banderolleja ja kuultiin samantyyppisiä iskulauseita kuin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aikaisemmilla marsseilla. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen epäillään jatkavan toimintaansa Kohti vapautta -liikkeenä. Poliisi kielsi etukäteen mielenosoituksen, jota Kohti vapautta -liike suunnitteli itsenäisyyspäivälle.

Soldiers of Odin -ryhmän mielenosoitukseen osallistui poliisin mukaan noin 250 ihmistä. Helsinki ilman natseja -mielenilmauksessa taas oli poliisin mukaan noin 2 700 osanottajaa.

Lue myös: 612-kulkue, Soldiers of Odinit ja natseja vastustavat ryhmät osoittavat mieltään Helsingissä

Päivän lehti

19.1.2020