Uutiset

Keskussairaala miinukselle myös ensi vuonna

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin talousahdinko ei helpota vielä lähivuosina. Sairaanhoitopiirin ensi vuoden budjetti on laadittu siten, että kuntayhtymä tekee myös vuonna 2012 alijäämäisen tuloksen.

Sairaanhoitopiiri arvioi jäävänsä tänä vuonna 5,4 miljoonaa euroa miinukselle, vaikka kuntamaksuja korotetaan kesken vuoden 2,5 miljoonalla eurolla. Ensi vuoden talousarvioehdotuksessa piiri jäisi niin ikään 5,4 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Kun kuntayhtymän taseessa on jo vanhastaan 2,2 miljoonaa euroa kattamatonta alijäämää, ensi vuoden lopussa alijäämä olisi kasvanut jo 13 miljoonaan euroon. Sen korjaaminen alkaisi vasta suunnittelukauden 2012-15 loppupuolella.


Tavallista enemmän elinsiirtoja

Tämän vuoden alijäämään ovat vaikuttaneet etenkin ennakoitua suuremmat kustannukset hoidosta ulkopuolisissa sairaaloissa. Yliopistosairaaloiden hintojen nousu sekä kalliiden hoitojen kuten esimerkiksi elinsiirtojen lisääntyminen on nostanut kuluja tänä vuonna 4,2 miljoonalla eurolla.

Myös lääkekustannukset ovat kasvaneet voimakkaasti, 2,3 miljoonaa yli budjetoidun. Tänä vuonna korkeita kuluja on tullut muun muassa hemofilia-, reuma-, hiv- ja leukemiapotilaiden lääkehoidosta.

Palkkojen 900 000 euron ylitys johtuu vuosityöaikasopimuksen loppumisesta sekä muun muassa hengityshalvaus- ja anoreksiapotilaiden hoidosta, joka vaatii monijäsenisiä hoitotiimejä.


Ravintokeskus peruskorjataan

Sairaanhoitopiirin ensi vuoden budjetti on valmisteltu siten, että kuntamaksut nousevat 2012 noin 2,6 prosenttia.

Ensi vuonna toteutetaan säästösuunnitelma, jonka avulla pyritään karsimaan kuluista noin viisi miljoonaa euroa.

Investoinneista merkittävin uusi hanke on Hämeenlinnan ravintokeskuksen peruskorjaus, joka nielee kolmen vuoden aikana yhteensä noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiirin hallitus käsitteli piirin budjettia kokouksessaan keskiviikkona. Lopullisesti ensi vuoden talousarviosta päättää piirivaltuusto. (HäSa)