fbpx
Uutiset

Keskussairaala sai uuden kappelin ja ruumiinavaustilat

Kanta-Hämeen keskussairaalassa vietettiin perjantaina pienimuotoisia juhlia, kun sairaala sai uuden kappelin ja uudet obduktio- eli ruumiinavaustilat.

Vuonna 1975 rakennetut vanhat ruumiinavaustilat kokivat nyt ensimmäisen remonttinsa. Pitkään lykättyyn työhön päästiin vasta, kun sairaalan keittiöremontti pakotti osaston siirtymään toiseen paikkaan sairaalan sisällä.

Samalla sairaalan saatiin uusi kappeli, jonka kirkkoherra Kari Koivu siunasi käyttöön perjantaina.

Uudessa kappelissa on kiinnitetty huomiota myös erilaisiin maailmankatsomuksiin. Ristin saa helposti piiloon liukuovien taakse ja vielä hetkeä ennen kappelin siunaamista johtava sairaalapastori Pentti Haverinen varmisti, että ikonin peitoksi löytyy tarvittaessa pieni huppu.

Vuosittain kappelissa siunataan noin 20 vainajaa. Lisäksi siellä järjestetään saattohartauksia, ja vainajien omaiset voivat jättää siellä hyvästit läheiselleen.


Sata avausta vuodessa

Ruumiinavauksia uusissa obduktiotiloissa tehdään jatkossa alle sata vuodessa, sillä vuodenvaihteessa kaikki oikeuslääketieteelliset tutkimukset keskitettiin Helsinkiin. Tieto siirrosta tuli remontin ollessa jo käynnissä, joten uudet obduktiotilat ovat nykykäyttöön enemmän kuin riittävät..

-Vuosittain kauttamme kulkee 600-700 vainajaa. Heistä noin sadalle tehdään täällä lääketieteellinen ruumiinavaus ja oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen Helsinkiin siirretään noin 400, Patologian ylilääkäri Leo Paljärvi kertoo.

Yli 35 vuoden aikana keskussairaalan obduktiotilojen kautta on kulkenut yhteensä noin 25 000 vainajaa.

Uusien tilojen ja laitteiden myötä ratkeaa myös yksi pulma, joka omalla tavallaan kertoo suomalaisten elintason noususta.

Vuonna 1975 hankitut edelliset vainajien säilyttämiseen tarkoitetut kylmiöt olivat käyneet liian pieniksi aiempaa tukevammille vainajille. Nyt kaikki 36 kylmiöpaikkaa ovat aiempaa suurempia ja lisäksi neljä paikkaa on mitoitettu erityisen kookkaille vainajille.


Työtä näytteiden parissa

Vaikka suuri yleisö tuntee patologit lähinnä ruumiinavauksista, niin ylilääkäri Leo Paljärvi muistuttaa, että patologit työskentelevät pääasiassa elävien potilaiden asioiden parissa.

-Osastolla on 23 työntekijää, joista pääosa työskentelee laboratoriossa solu- ja kudosnäytteitä tutkimassa, Obduktio- eli ruumiinavausosastolla on päätoimisesti kaksi henkilöä.

Keskussairaalan patologinen yksikkö tutkii vuosittain noin 24 000 potilaista otettua solu- ja kudosnäytettä. (HäSa)

Menot