fbpx
Uutiset

Keskussairaalan alijäämä ensi vuonna 6,5 miljoonaa

Kanta-Hämeen keskussairaalan ensi vuoden budjettiesitys on 6,5 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kuntamaksut nousevat kolme prosenttia.

-Kuntamaksujen korotus lasketaan tämän vuoden alkuperäisistä kuntamaksuista, kertoo sairaanhoitopiirin talousjohtaja Seppo Karhu.

Korotus kesken vuotta

Kuntamaksuja korotettiin tänä vuonna kesken vuotta 2,5 miljoonaa euroa. Kun ensi vuoden kuntamaksuja verrataan tämän vuoden lopullisiin kuntamaksuihin, korotusta on lopulta yksi prosentti.

Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan osalta kuntamaksujen korotus on muita jäsenkuntia pienempi, sillä Hämeenlinna alkaa itse järjestää psykiatrista avohoitoa. Kun tämä otetaan huomioon, keskussairaala saa kuntamaksujen korotusta 2,6 prosenttia.

Keskussairaala saa ensi vuonna kuntamaksuina 161,4 miljoonaa euroa. Kun mukaan lasketaan kaikki muutkin toimintatuotot, tulojen määrä nousee 186 miljoonaan euroon.

183 miljoonan toimintakulut

Toimintakulut ovat 183 miljoonaa euroa ja vuosikate noin 2 miljoonaa euroa. Kun poistot ovat 8,5 miljoonaa euroa, tilikauden tulos painuu miinukselle.

Sairaanhoitopiirin kuluvan vuoden tuloksen ennustetaan olevan 5,5 miljoonaa miinuksella. Viime vuonna alijäämä oli yli kaksi miljoonaa.

-Jos ensi vuoden 6,5 miljoonan alijäämä toteutuu, meillä on kasassa yli 14 miljoonan euron alijäämät, Karhu toteaa.

Huolestuttavin piirre sairaanhoitopiirin taloudessa on Karhun mielestä kassatilanne.

-Kassa paukkuu jatkuvasti miinuksella. Tilanne vain pahenee ensi vuoden talousarvion myötä.

Tämä tarkoittaa, että toimintaa joudutaan pyörittämään lyhytaikaisten luottojen turvin.

Lisävaltuuksia lyhyille lainoille

Tällä hetkellä sairaanhoitopiirin hallituksella on valtuudet ottaa lyhytaikaista lainaa 8 miljoonan euron verran, mutta nyt hallitus esittää, että valtuudet nostettaisiin 15 miljoonaan euroon.

-Meidän shekkitilin luottorajaa nostettiin lokakuussa 7,5 miljoonaan euroon, ja vuodenvaihteessa sitä joudutaan nostamaan 10 miljoonaan. Sen jälkeen meille jää vielä 5 miljoonan pelivara, mikäli valtuusto hyväksyy lyhytaikaisen velan lisäämisen.

Vain vähän lisää pitkäaikaista velkaa

Pitkäaikaista lainaa sairaanhoitopiirillä on nykyään 24 miljoonaa euroa. Se kasvaa ensi vuonna vain 0,5 miljoonaa euroa.

Taloussuunnitelman mukaan lainamäärät nousevat jonkin verran joka vuosi. Vuonna 2015 velkaa on 32,7 miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiirin suurimmat investoinnit ensi vuonna ovat ravintokeskuksen peruskorjauksen aloittaminen (2,6 miljoonaa euroa) ja poliklinikkatilojen muutostyöt (1,1 miljoonaa).

Sairaanhoitopiirin hallitus käsitteli taloussuunnitelmaa ja lainanottoa kokouksessaan keskiviikkona. Lopullisesti niistä päättää valtuusto. (HäSa)

Menot