Uutiset

Keskussairaalan keittiö väistyy väliaikaistiloihin

Piakkoin keskussairaalan aterioita valmistetaan keskusvarastossa ja apuvälinekeskuksen tiloissa.

Väistötiloja tarvitaan, koska ensi kuussa alkaa ravintokeskuksen iso peruskorjaus. Keskussairaalan talousrakennuksessa sijaitseva ravintokeskus on pääosin alkuperäisessä, vuodelta 1975 peräisin olevassa kunnossa.

Koko talousrakennus on tekniikaltaan tiensä päässä. Edessä on kolme vuotta kestävä remontti, jonka aikana toiminnot väistävät useaan kertaan väliaikaisiin tiloihin.

-Peruskorjausta ja sen vaatimia väistötiloja on suunniteltu jo pitkään. Käytännössä olemme rakentaneet väliaikaisen minikeittiön keskusvaraston vanhaan tilaan ja apuvälinekeskuksen tiloihin, sairaanhoitopiirin tekninen johtaja Hannu Jokipii kertoo.

-Väistö jakaantuu kolmen vaiheeseen. Ensimmäisenä siirtyy keittiö. Tämä vaihe kestää noin 1,5 vuotta.

-Sitten keittiö palaa uusiin tiloihinsa ja tiskiosasto väistää. Siinä yhteydessä rakennetaan myös ruokasalin laajennus. Viimeisenä peruskorjataan ruokasali. Valmista pistäisi olla vuoden 2014 lopulla.

Taso pitää säilyttää

Keskussairaalan keittiö valmistaa arkisin noin 2 000 ateriaa ja viikonvaihteissa tuhat. Aterioita myydään myös ulos. Tällä hetkellä niitä menee Ahveniston päiväkodille ja Kössi-säätiön palvelutaloon Kaurialaan.

-Suurin pulma väistämisessä on pitää aterioiden tuotanto koko ajan käynnissä ja tasalaatuisena. Terveysviranomaisilla on tiukat vaatimukset puhtaudesta ja hygieniasta. Ne on täytettävä myös väistötiloissa toimittaessa.

Sairaanhoitopiirin valtuusto käsittelee tänään budjettia ja taloussuunnitelmaa, joissa ravintokeskuksen ja sen alapuolella sijaitsevien teknisen huollon tilojen remonttiin on varattu yhteensä 7,7 miljoonaa euroa kolmena vuonna. Lisäksi talousrakennuksen laajennukseen on varattu 1,5 miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiirin hallituksessa on tänään käsittelyssä remontin urakoinnista tehdyt tarjoukset. Käytännössä töiden pitäisi alkaa heti ensi vuoden alussa.

Yhteensä remontoiva alue on 2 800 neliötä, josta ravintokeskus on reilut puolet.

Tekniikka vanhentunut

Keittiötiloissa on tähän mennessä tehty ainoastaan pintakorjauksia tarpeen vaatiessa.

Astiahuolto-osaston lattia on uusittu vuonna 1996 ja ruokasalin tarjoilulinjasto vuonna 2004. Keittiön tilaratkaisu on toimiva edelleenkin, mutta astiahuolto-osasto on jäänyt liian pieneksi. Tuotannon lisääntyminen on kasvattanut valmistusastioiden ja kuljetusvaunujen määrää. Tilat ovat ahtaat ja epäkäytännölliset.

Ravintokeskuksen ilmastointi on 1980-luvun tekniikkaa, eikä täytä tämän päivän vaatimuksia.

Ravintokeskuksen alapuolella sijaitsevat teknisen huollon tilat ovat pääsääntöisesti alkuperäisessä kunnossaan. Isoja remontteja ei ole tehty. Nämä tilat väistävät remontin ajaksi eri puolille sairaalaa ja osittain myös vuokrattaviin parakkeihin. (HäSa)