fbpx
Uutiset

Keskusta luottaa siihen, että löytyy keinot auttaa al-Hol lapsia

Ulkoministeri vieraili keskustan kokouksessa, seuraavana on vuorossa sdp:n eduskuntaryhmä
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on taas tulessa. Nyt selvitellään jälleen kerran, mikä on puolueen kanta al-Holin leirin lasten ja äitien palautuksiin. Kuva: Joel Maisalmi
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on taas tulessa. Nyt selvitellään jälleen kerran, mikä on puolueen kanta al-Holin leirin lasten ja äitien palautuksiin. Kuva: Joel Maisalmi

Keskustan eduskuntaryhmä nosti al-Hol leirin palautuskiistassa lapset keskiöön.

Ryhmässä myös luotetaan ja uskotaan siihen, että keinot lasten auttamiseksi on löydettävissä.

Ryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk.) kertoi hetki sitten ryhmän näkemyksistä. Ryhmässä vieraili noin puolen tunnin ajan myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), joka piti visiittiä onnistuneena.

Sen suurempia kommentteja häneltä ei tässä vaiheessa herunut. Haavisto on vastailemassa kysymyksiin seuraavaksi sdp:n eduskuntaryhmässä.

Keinoja etsitään

Keskustan linjaus al-Holin leirillä olevien noin kymmenen äidin ja 30 lapsen palautuksiin on avainasemassa, kun hallitus tekee lopulliset linjauksensa.

Keskustasta on toistuvasti kuultu lausuntoja, joiden mukaan on pyrittävä hakemaan lapset, mutta ei aikuisia.

Linjausta kysyttiin Kurviselta jälleen, eli mikä on keskustan kanta siihen, jos lapsia ei voida palauttaa ilman äitejä.

– Odotamme ja luotamme siihen, että valtioneuvostossa ja yhteistyössä Suomen viranomaisten kanssa voimme auttaa suomalaisia lapsia. Etsimme keinoja, hän muotoili.

Kurvinen sanoi olevansa sitä mieltä, että suomalaisia lapsia pitää auttaa aina.

– He ovat viattomia, eikä ole heidän vikansa, jos heidän vanhempansa tai läheisensä ovat sekaantuneet rikolliseen toimintaan ja lähteneet mukaan hulluuksiin. Toivon, että keskustassa löytyy tapa auttaa näitä suomalaisia lapsia, se on nyt suurin huolenaihe. Toinen juttu ovat aikuiset, jotka ovat itse lähteneet rikoksiin ja järjettömyyksiin.

Tiistaiksi kanta

Keskustan puheenjohtaja Kat­ri Kul­mu­ni sa­noi jo kes­ki­viik­ko­na, et­tä olisi tärkeätä etsiä oi­keu­del­li­nen pe­rus­ta sil­le, et­tä lei­rin äi­dit ja lap­set voi­tai­siin tar­vit­ta­es­sa

erottaa ­toi­sis­taan. Täl­löin lei­ril­lä ole­via lap­sia voi­tai­siin aut­taa il­man hei­dän vanhempiensa.

Kurviselta tivattiin sitä, onko hallituksella yhteistä kantaa palautuksista.

– On selvä asia, ettei hallitus voi vastata kuin yhdellä vastauksella ensi viikolla, kun välikysymyskeskustelu alkaa eduskunnassa. Siihen mennessä linjan pitää valmiina.

Kurvinen nosti esille tasavallan presidentti Sauli Niinistön toiveen valtioneuvoston kannanotosta.

– Olen samaa mieltä niin kuin keskustaryhmäkin, että tämä pyyntö kannanotosta otetaan vakavasti. Hoitaahan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa ulkopoliittisia asioita.

Haaviston vierailua pidettiin onnistuneena puolin ja toisin. Sen aikana keskusteltiin vilkkaasti.

Menot