fbpx
Kolumnit Uutiset

Keskusta menetti taas elävyyttään

Pari viikkoa sitten etsiskelin Hämeenlinnan keskustan kaupoista mustia suoria housuja. Ehdin käydä kolmessa myymälässä, mutten löytänyt sopivia. Tarjonta tuntui vähäiseltä.

Ihmettelin, ettei edes Heikkilästä löytynyt. Sieltä olen vuosikymmenten saatossa ostanut housut jos toisetkin. Ja aika monta muutakin vaatekappaletta.

Ystävällinen Heikkilän myyjä kyllä esitteli, mitä oli tarjolla. Ammattilainen huomasi heti, etteivät mallit olleet sitä, mitä etsin. Ei ollut tarvetta sovittaakaan. Hän ei selitellyt, miksi tarjonta oli mitä oli, enkä viitsinyt kysyä, sillä aavistin syyn. Tuntui vähän apealta.

Aavisteluni oli totta, sillä seuraavan päivän lehdestä huomasin loppuunmyynti-ilmoituksen. Viime viikolla lehtemme taloussivulla julkaistiin uutinen konkurssista.

Uutisessa yrityksen toimitusjohtaja kertoi, että aika on ajanut ohi tämänkaltaisen liiketoiminnan. Heikkilä on enää vähän aikaa auki, ja loppuunmyynnistä vastaa konkurssipesä.

Tällainen saa mielen matalaksi. Minun ikäpolveni hämeenlinnalaiselle Heikkilä on jotain, joka on aina ollut olemassa. Siis tuttu ja turvallinen.

Itse asiassa Heikkilä oli tuttu isovanhempienikin sukupolvelle, sillä sehän aloitti toimintansa jo vuonna 1929. Kyseessä on Hämeenlinnan vanhin vaateliike. Siksikin juuri tämän myymälän loppuminen tuntuu pahalta.

Muistan, että 1970-luvulla oli keskustan tavaratalojen, Sokoksen ja Centrumin, lisäksi kolme tärkeää vaatekauppaa: Heikkilä, Simola ja Niku. Jotain ostin myös Skotista. Tiiriöstä ei silloin tiedetty tietenkään mitään.

No, jäähän kaupungin keskustaan vielä Heikkilän jälkeenkin vaatekauppoja. Ja Goodmanin valmistuttua saamme jotain lisääkin.

Mutta ei uusi kauppakeskuskaan kaikkea ratkaise, jos ihmiset shoppailevat mieluummin muissa kaupungeissa tai jopa ulkomailla, tai tilaavat vaatteensa netistä.

On se kumma, että ulkomailla ihastelemme idyllisiä kaupunkikeskustoja, joissa on liikkeitä usein vanhoissa ja epäkäytännöllisissä tiloissa. Eikä ajatustakaan siitä, että autolla pääsisi kaupan oven eteen.

Euroopan kaupungeissa keskustat ovat eläviä, ihmiset liikkuvat jalan ja kaikki vaikuttavat tilanteeseen tyytyväisiltä.

Omassa kotikaupungissamme emme kuitenkaan vaivaudu keskustan liikkeisiin. On niin vaikea pysäköidä, ja joutuu huonollakin säällä kävelemään ulkokautta liikkeestä toiseen.

Toista on kauppakeskuksissa, joissa saa olla koko ajan sisätiloissa, ja auton saa kätevästi parkkiin.

On kuitenkin selvää, että jos ajattelemme vain mukavuudenhaluamme (ja pitää kiinni siitä, ettei rahaa saa mennä euroakaan pysäköintiin), kaupungin keskusta kuolee.

Näkevätkö hämeenlinnalaiset tulevaisuudessa toisiaan vain Goodmanissa ja Tiiriön markettien käytävillä?

Menot