Uutiset

Keskusta pahassa kriisissä

Vuoden
2011 eduskuntavaalit jäävät keskustan historiaan painajaisena. Äänestäjien tahto kääntyi suunnaksi, jota keskustajohto ei – tuskin kukaan – voinut aavistaa. Puolueen murskatappio iski salaman tavoin.

Keskusta kärsi vaaleissa 7,3 prosenttiyksikön tappion vuoden 2007 vaaleihin verrattuna, eduskunnassa se menetti peräti 16 paikkaa. Tämä kaikki tietää puolueen poliittisen vallan huikeaa kutistumista ja myös taloudellista ahdinkoa.

Miksi näin kävi? Pinnallinen vastaus on hyvin yksinkertainen: se oli äänestäjien tahto. Perussuomalaisten valtava nousu kolhaisi pahiten juuri keskustaa, ennen vaaleja tulilinjalla oli ennen muuta SDP.

Keskustalaisissa tilityksissä on murehdittu euroalueen talouskriisiä ja Portugali-tapausta, joka kuumensi vaalikeskustelua ratkaisevat kaksi viimeistä viikkoa.

Keskustan puoluejohtajan Mari Kiviniemen asema oli vaikea. Hänen tehtävänsä oli Suomen etuja ajavana pääministerinä puolustaa etulinjassa Euroopan talouden vakauttamiseksi sovittuja ratkaisuja.

Ilmeisesti Kiviniemi uskoi, että kansa palkitsee keskustan vastuun kantamisesta edes siedettävällä vaalituloksella. Näin ei käynyt, ei sinne päinkään. Kiviniemi sai märästä rätistä vasten kasvoja.

On surkuhupaisaa, että hän tiukensi kantaansa kriisitukiin vasta vaalien jälkeen. Kiviniemi sysäsi asian uudelle hallitukselle.

Jälkikäteen on helppo kysyä, miksei Kiviniemi sysännyt pääministerin salkkua sivurooliin ja ryhtynyt johtamaan keskustaa puolueen puheenjohtajana.

Itsestään havaintojen tekeminen ei ole maailman helpoin tehtävä. Tästä syystä voi kysyä, miksi Kiviniemen lähipiiri ei häntä neuvonut korjaamaan esiintymistään – vai eikö hän kuunnellut neuvojia?

Keskustan vaalitappion keskeisiä syitä saattoi hyvinkin olla maaseudun jäteasetus, jonka käsittelyssä puolue suorastaan kerjäsi vaikeuksia.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) teki maaseudun jätteistä suorastaan sydämenasiansa. Kokoomus olisi ollut valmis aloittamaan jäteasian käsittelyn puhtaalta pöydältä, minkä vaihtoehdon Lehtomäki jyrkästi torjui.

Pitkälti Lehtomäen tahdosta keskustalla oli vaalien alla maaseudun jätteet sylissään. Keskusta sortui lapselliseen virheeseen. Politiikassa pitää osata lukea peliäkin.

Keskusta ei saanut vaaleissa joukkojaan liikkeelle, ei myöskään siksi, että puolueen ennen niin arvostettu ja pelätty järjestökoneisto on rapautunut.

Keskustan tilanne on huolestuttava, sillä puolue menetti asemiaan varsinkin kaupungeissa. Näköpiirissä on taas keskusta, joka on silmiinpistävästi maaseudun puolue – ja sielläkin ääniä on jakamassa perussuomalaiset.

Eurooppa-politiikka on keskustalle paha pala purtavaksi. Puolue tuskin voi kääntää selkäänsä Euroopalle, sillä tämä linja olisi pelkkää kilpahuutoa perussuomalaisten kanssa.

Menot