fbpx
Uutiset

Keskusta pyrkii kaatajaksi

Keskustan ykköstavoitteena on kaataa hallituksen suurkuntahanke, sanoo puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä.

– Myönnän, että uudistusta tarvitaan, mutta nykyinen tapa on väärä. Eivät työmatkat lyhene ja palvelut parane sillä, että Suomessa on 70 kuntaa, Sipilä korostaa.

Hän pitää lähestyviä kuntavaaleja eräänlaisena kansanäänestyksenä kuntauudistuksen tulevaisuudesta.

– Jos me nousemme tästä gallupkannatuksesta voittoon, se on vakava viesti Suomen hallitukselle, kannattaako karttaharjoituksia jatkaa, Sipilä toteaa.

Hän itse lähestyisi kunta- ja palvelurakennetta sosiaali- ja terveyspuoli edellä. Käytännössä keskusta nojaa pitkälti jo Paras-hankkeen tavoitteena olleisiin maakunnallisiin sosiaali- ja terveysalueisiin.

– Suomessa ainoana maana kunta vastaa terveydenhuollon kokonaisuudesta. Esimerkiksi Ruotsissa se kuuluu maakuntien vastuulle ja samaa kannattaisi meilläkin vakavasti miettiä, Sipilä kehottaa.

Kunta ei ole…palvelukone

Sipilän mallissa terveydenhuolto annettaisiin joko suoraan maakuntien vastuulle tai vaihtoehtoisesti useamman kunnan muodostamille kuntayhtymille.

– Vaikka niitä on julkisuudessa kritisoitu hallintohimmeleiksi, ihmisten mielestä ne kuitenkin toimivat hyvin. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa on hyviä esimerkkejä uudenlaisesta tekemisen meiningistä, Sipilä kertoo.

Kuntien tehtäviksi jäisivät asumiseen ja elinympäristön viihtyvyyteen liittyvät lähipalvelut.

– Kunnat eivät ole vain palvelutuotantokoneita, vaan tärkeitä lähidemokratian kannalta. Kunnissa on myös paljon paikallistuntemusta esimerkiksi elinvoima-, tontti- ja kaavoituskysymyksissä, Sipilä sanoo.

Byrokratia pois…hoitotyöstä

Sipilä on huolissaan julkisen ja yksityisen terveydenhuollon laadullisesta eriytymisestä. Hän tarjoaa ratkaisuksi byrokratian karsimista, jotta terveydenhuollon ammattilaiset voisivat keskittyä varsinaiseen hoitotyöhön.

– Ensinnäkin terveydenhuollon tietojärjestelmämme ovat lapsenkengissä. Sieltä olisi saatavissa parin miljardin euron säästöt vuosittain. Esimerkiksi Virossa hoidettiin asia kerralla kuntoon, Sipilä sanoo.

Hänen mielestään järjestelmissä on vikaa, jos lääkäri joutuu tekemään yhden potilaskäynnin aikana koneelle keskimäärin 60 klikkausta. Myös sairaanhoitajien työhön sisältyy Sipilän mukaan liikaa byrokratiaa.

– Esimerkiksi kilpailulainsäädäntö on lisännyt hallinnollisia töitä, eivätkä hoitajat ehdi keskittyä potilaisiin, Sipilä sanoo.

Hän muistuttaa, että yksityisellä puolella asiat ovat toisin.

– Siellä ei ole samanlaisia byrokratiavelvoitteita kuin julkisella puolella. Hallintoa pitäisikin pystyä purkamaan myös julkisella puolella, Sipilä esittää.

Oppositio etsii…yhteistä säveltä

Keskusta lähtee kuntavaaleihin suurin odotuksin. Sipilän tavoitteena on nostaa puolue alhaisista galluplukemista takaisin kuntaykköseksi.

Hän kuitenkin myöntää perussuomalaisten pyrkivän juuri keskustan apajille.

– Varmasti puolue meneekin edellisiin kuntavaaleihin nähden eteenpäin. PItää toivoa, että kunnissa löydettäisiin yhteistä säveltä, Sipilä sanoo.

Hänen mukaansa valtakunnan politiikassa oppositiopuolueet eivät ole oikein vielä löytäneet toisiaan.

– Perussuomalaiset ovat lähettäneet ristiriitaista viestiä. Sieltäkin on tullut keskittämisajatuksia, vaikka tiedän että kunnissa ajatellaan toisin, Sipilä pohtii. (HäSa)

Menot