fbpx
Uutiset

Keskusta saattaa sittenkin olla hallituksessa – se olisi sdp:lle kokoomusta helpompi kumppani

Tutkija Mikko Poutasen mielestä hallituspohjalle on kaksi realistista vaihtoehtoa. Perussuomalaisten hän uskoo olevan ulkona Antti Rinteen suunnitelmista.
Sdp:n puheenjohtaja ja hallitustunnustelija Antti Rinne on ollut viime päivinä hyvin kiireinen mies. Hän kertoo tulevasta hallituspohjasta kenties huomenna. Kuva: Joel Maisalmi
Sdp:n puheenjohtaja ja hallitustunnustelija Antti Rinne on ollut viime päivinä hyvin kiireinen mies. Hän kertoo tulevasta hallituspohjasta kenties huomenna. Kuva: Joel Maisalmi

Kun kuvitteellinen valkoinen savu nousee eduskuntatalon piipusta kenties huomenna, lopputulos saattaa olla niin sanottu kansanrintamahallitus. Siihen kuuluisivat sdp, keskusta, vihreät, ja vasemmistoliitto. Kokoonpanolla olisi eduskunnassa 117 paikkaa. Mahdollisesti mukana voisi olla myös rkp.

Tampereen yliopiston politiikan tutkija ja Politiikasta-lehden päätoimittaja Mikko Poutanen pitää vaihtoehtoa varteenotettavana.

– Toinen päävaihtoehto on sdp:n ja kokoomuksen varaan rakentuva, keskitiellä tasapainoileva sinipuna. Historiallisessa katsannossa se ei tunnu sdp:lle kuitenkaan kovin järkevältä. Talouspolitiikasta voi tulla merkittävää vääntöä, Poutanen arvelee.

Keskusta kääntyy vaihteeksi vasemmalle?

Rökäletappion kärsinyt keskusta oli eduskuntavaalien suurin häviäjä. Mikko Poutasen mukaan se ei kuitenkaan sellaisenaan estä puoluetta jatkamasta hallitusvastuussa.

– Samankaltaisia ratkaisuja on tehty ennenkin. Puolueita on ollut selvän tappion jälkeenkin hallituksissa, mikäli ne ovat sopineet koalitioon.

– Jos Juha Sipilä jatkaisi keskustan puheenjohtajana, hän mitä todennäköisimmin johtaisi puolueensa oikopäätä oppositioon. Nyt kun näin ei ole, puolueen sisällä saattaa olla toimijoita, joiden mielestä Sipilällä ei ole enää mandaattia päättää isoista linjauksista. Näin ollen on ihan mahdollista, että keskusta on valmis hakemaan revanssia ja lähtemään hallitukseen.

Päättyneellä hallituskaudella keskustan linja oli hyvin oikeistolainen. Kansanrintamassa se joutuisi kääntämään suuntansa vasemmalle.

– Näin on, mutta ehkä keskusta tosiaan on keskellä, Poutanen tuumaa.

Perussuomalaiset eivät ole mukana?

Perussuomalaisten Mikko Poutanen arvelee olleen jo lähtökohtaisesti ulkona sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen hallituskaavailuista.

– Kyllähän Rinne on aika selvästi signaloinut, etteivät perussuomalaiset ole sdp:n hallituskumppanipuolue.

Helsingin Sanomien äsken uutisoimien gallup-tulosten Poutanen ei usko vaikuttavan hallituksen muodostamiseen. Niissä perussuomalaiset nousivat suurimmaksi puolueeksi ja keskustan pudotus jatkui.

– Eiköhän Rinne ollut tehnyt ratkaisunsa jo ennen tätä kyselyä. Sen sijaan eurovaalikuvioihin tuloksilla voi olla jotain vaikutusta.

Eteneekö prosessi junan lailla?

Hallitusneuvotteluista odotettiin eduskuntavaalien jälkeen vaikeita. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että ne etenevät junan lailla. Hallituspohja julkistetaan todennäköisesti huomenna ja hallitus on koossa toukokuun lopulla.

– Eiköhän sieltä jonkinlainen ratkaisu tule, ellei jotain yllättävää ongelmaa ilmaannu, Mikko Poutanen kommentoi.

– Jossain vaiheessa kyseltiin, pitäisikö eurovaalien tulos katsoa ensin. Siinä on kuitenkin se uhka, että tulos voisi vaikuttaa hallituskuvioihin. Jos Rinne nyt onnistuu, kyse on aika taitavasta neuvottelemisesta.

Menot