Uutiset

Keskusta voi kilpailuttaa muita miten tahtoo

Keskusta kulkee kohti väistämätöntä vaalivoittoa. Pitkä kaula seuraaviksi tuleviin antaa toteutuessaan keskustalle hallitusneuvotteluissa vapaat kädet kilpailuttaa muut puolueet haluamallaan tavalla.

Ennusteiden valossa keskusta voi saada parikymmentä kansanedustajaa enemmän kuin seuraavaksi tulevat. Keskustalle on ennustettu jopa 56 paikkaa, mikä olisi yksi edustaja enemmän kuin vuoden 1991 ”veret seisauttavassa” vaalivoitossa.

Lännen Median lehtien vaalipiirikohtaisten ja muiden tiedotusvälineiden valtakunnallisista kannatusmittauksista paikkaluvuiksi muutetut ennusteet vahvistavat kuvaa, jonka mukaan kakkossijasta käydään armotonta taistelua.

Sdp, kokoomus ja perussuomalaiset kisaavat hopeapaikasta aivan toistensa kannoilla.

VALTAKUNNALLISISSA kannatusmittauksissa saadut prosenttiosuudet eivät kerro koko totuutta, sillä tilanne vaihtelee vaalipiireittäin, kun viimeiset paikat ratkeavat pienillä äänieroilla. Tämän takia paikkajakoennusteissa on hajontaa.

Ennusteiden perusteella vaalien voittajiksi nousevat keskustan ohella vasemmistoliitto ja vihreät. Tappiolle ovat jäämässä Sdp, kokoomus, perussuomalaiset, Rkp ja kristilliset.

– Puoluekartta on asettumassa uuteen asentoon. Nyt on yksi suuri puolue ja kolme keskisuurta, Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä toteaa.

Viime vaalien suurin puolue kokoomus joutuu maksamaan hintaa pääministerivastuusta.

– Jyrki Kataisen lähtö kesken kaiken, puheet vastuunkannosta, hihojen käärimisestä ja sote-ratkaisusta ovat varmasti antaneet monelle aiheen ajatella jonkun muun äänestämistä, Jokisipilä toteaa.

Sdp:n tilanne on Jokisipilän mukaan siedettävämpi kuin kokoomuksen, vaikka 35:n tienoilla oleva paikkaluku olisi historiallisen alhainen tulos.

– Syöksykierre on saatu oikaistua. Jos Sdp onnistuu vielä olemaan kakkonen, on se torjuntavoitto puolueelle, Jokisipilä sanoo. Sdp ei enää näyttäisi valuvan perussuomalaisiin vaan ruokkivan vasemmistoliittoa.

PERUSSUOMALAISILLE yli 30 paikkaa merkitsisi pysyvää muutosta puoluekentässä ja paikan lunastamista suurten luokassa.

– Jännityksen kohde on, paljonko jytkystä sulaa pois.

Vasemmistoliitossa onnistuttiin Jokisipilän mukaan ajoittamaan hallituksesta lähtö ilmeisen hyvin.

– Ennusteen toteutuminen olisi erinomainen tulos vasemmistoliitolle, hän toteaa.

Vihreille näytetään myös nousukäyrää.

– Ville Niinistö on onnistunut profiloimaan puoluetta yleispuolueena, Jokisipilä pohtii.

Rkp:llä on vakiintunut kannattajakuntansa, mutta kristillisdemokraateille kyseessä on jo eloonjäämiskamppailu.

Vaalitulos on pitkälti epävarmojen ja liikkuvien äänestäjien varassa.

Aikaisempaa useammat ovat vaalien alle ajoittuvissa kyselyissä kertoneet epävarmuudesta. Jokisipilän mukana puolueiden on saatava omat peruskannattajansa liikkeelle.

– Keskikentällä on paljon epävarmoja äänestäjiä, joita pitää yrittää kaapata, hän toteaa.

ENITEN ÄÄNIÄ saaneen puolueen puheenjohtajasta tulee perustuslain uudistuksen ja vakiintuneen parlamentaarisen käytännön mukaan pääministeri.

– Sitä vastoin siitä ei ole käytäntöä, että toiseksi suurin puolue tulisi automaattisesti hallitukseen, Jokisipilä toteaa.

Puhemies Eero Heinäluoma (sd.) on ennakoinut, että toiseksi tuleva puolue ratkaisee käytännössä tulevan suunnan.

Jokisipilän mukaan pöytä on kuitenkin katettu keskustalle. Vaalit voittaessaan keskusta voi ottaa minkä tahansa toiseksi ja kolmanneksi tulevan tai molemmat hallituskumppaneiksi.

Muodostelmia on muitakin, kuten keskusta ja yksi suuri puolue ryyditettynä pienillä.

– Hallitusneuvotteluihin jää paljon neuvotteluvaraa ja kilpailuttamisen mahdollisuutta.

Asiasanat

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic