fbpx
Uutiset

Keskustakonkari Sirkka-Liisa Anttila: Ministerien avustajien osaamisen taso ja vastuullisuus on nyt arvioitava tarkasti

Anttila näkee kriisissä puolueelle myös mahdollisuuksia, jos ne osataan viisaalla tavalla hyödyntää. "Katriakin tarvitaan vielä."
Forssalaisella Sirkka-Liisa Anttilalla on keskustan eturivin poliitikon kokemusta monelta vuosikymmeneltä. Kuva: Kimmo Penttinen
Forssalaisella Sirkka-Liisa Anttilalla on keskustan eturivin poliitikon kokemusta monelta vuosikymmeneltä. Kuva: Kimmo Penttinen

Vuonna 1983 ensimmäisen kerran eduskuntaan noussut ja viime vaalikauteen keskustan aktiivipoliitikkouransa päättänyt Sirkka-Liisa Anttila vastaa puhelimeen kotonaan Forssassa hyvin pahoilla mielin Katri Kulmunin puolesta.

– Erollaan hän ottaa poliittisen vastuun. Se on erittäin kova päätös, mutta tässä tilanteessa ainut oikea.

Valtiovarainministerin pestin jättäneen Kulmunin iltapäivän tiedotustilaisuudesta pääsi Anttilan mukaan sellaiseen käsitykseen, että hän kantaa ministerierollaan nyt vastuuta sellaisistakin asioista, joista ei itse ole tiennyt.

– Minun on kannettava poliittinen vastuu asiassa, vaikka en olekaan tiennyt kaikista kokonaisuuteen liittyvistä hankinnoista, enkä ole niitä tilannut tai hankkinut, Kulmuni sanoi eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Keskustelut viestintä- ja esiintymiskoulutuksen hankkimisesta Kulmunille on käynyt hänen avustajansa.

Kulmuni on myös kertonut koulutuksen summan yllättäneen hänet itsensäkin.

Anttila kertoo omaan ministerikokemukseensa viitaten, että ministeri on jatkuvasti sellaisessa vuoristoradan kyydissä, että taustavoimien pitää olla koko ajan hereillä.

Anttilan mukaan keskustan on nyt tuettava kaikin voimin heitä, jotka puolueesta hallituksessa vastuuta kantavat. Samoin ministerien avustajakaartin osaamisen taso ja vastuullisuus on arvioitava tarkasti.

Kulmuni ilmoitti tiedotustilaisuudessa jatkavansa keskustan johdossa.

– Se on hyvä, ettei tähän syntynyt kahta kriisiä päällekkäin.

Kansalaiset eivät hyväksyneet rahanjakoa

Viestintäkoulutuskohun kanssa samaan saumaan osuneen keskustalle laskusuuntaan näyttäneen mielipidekyselyn ja sen herättämän puolueen sisäisen arvostelun on arveltu olleen yksi tekijä Kulmunin eropäätöksessä.

Anttilan mukaan syitä keskustan suosion laskuun kyselyn tekoaikana on useampia. Yksi selkeä syy on Business Finlandin keskustelua herättänyt koronakriisin “rahanjako”. Ihmiset eivät hyväksyneet päätöksiä, jotka eivät kohdentuneet koronakriisin vuoksi liikevaihtoaan menettäneisiin yrityksiin.

Kulmunin tilannetta keskustan johdossa ei ole Anttilan mukaan suinkaan helpottanut se, että merkittävä osa keskustalaisista on kokenut mukanaolon nykyhallituksessa vääräksi ja ongelmaksi.

Keskustan on hänen mukaansa keskityttävä syksyllä hallituksessa ennen kaikkea työllisyyden turvaamiseen ja työpaikkojen lisäämiseen talouden kasvun saamiseksi nousuun.

Anttila näkee kriisissä puolueelle myös mahdollisuuksia, jos ne osataan viisaalla tavalla hyödyntää.

– Katriakin tarvitaan vielä. Kansainvälisessä politiikassa yksi tärkeä työväline kielitaito, enkä tiedä keskustan nykyisessä ministeriryhmässä toista viittä kieltä hallitsevaa poliitikkoa.

Anttila kertoo vauhdittaneensa maa- ja metsätalousministeri- ja europarlamentaarikkoaikoinaan montaa Suomelle tärkeää ratkaisua sillä, että opetteli ranskaa niin hyvin, että pystyi kommunikoimaan sikäläisten kollegoiden kanssa ranskaksi.

Menot