fbpx
Uutiset

Keskustalle erävoitto - 18 maakuntaa Suomen muotoisen pilven alle

Hallitusneuvottelut saivat uutta puhtia, mutta vaikeat vero- ja talouslinjaukset kaipaavat vielä sopua
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Aamun uutinen siitä, että hallitusneuvotteluissa on saatu aikaan ratkaisu vuosikausia veivatusta sote-uudistuksesta, on pelkkää mannaa maakunnille ja etenkin keskustalle.

Hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne (sd.) viestitti, että tulossa on 18 maakunniksi kutsuttua itsehallintoaluetta. Julkinen sektori on pääjärjestäjä ja palveluiden päätuottaja. Lisäksi tämän vuoden loppuun mennessä selvitetään, voisivatko myös kaupungit ja kunnat toimia tuottajina.

Keskustan riveissä voidaan huokaista helpotuksesta. Puolueen oma malli lähti liikkeelle tasan samasta luvusta. Tähän asti on ollut kiikun kaakun se, miten kumppanit suhtautuvat maakuntien lukumäärään. Sitä on pidetty liian korkeana. Nyt muusikko, sanaseppo Arttu Viskarin säkein maakunnat saadaan Suomen muotoisen pilven alle.

Hassua koko kuviossa on se, että vielä pari kuukautta sitten oppositio mäiski hallituksen sote-uudistusta kyselytunneilla tämän tästä. Nyt sama porukka on keskustan rinnalla päässyt sopuun parissa viikossa. Mitä ihmettä?

Kun raaputtaa ratkaisun pintaa, niin vastaus löytyy. Opposition kavahtama valinnanvapaus on heivattu ulos. Maakunnat eivät olleet se mörkö. Maakuntamalli sopii lähtökohdaksi useimmille.

Keskustakaan ei valinnanvapautta rakastanut, vaan se oli hinta siitä, että puolue saisi maakunnat ja kokoomus valinnanvapauden.

Kevään tapahtumat osoittavat, että tämä lehmänkaupoiksi kutsuttu diili kuivui kokoon.

Ratkaisu sotesta tuli kuin tilauksesta eurovaalien alla. Keskusta voi saada päätöksestä tuulta alleen.

Aamulla Yle julkaisi mielipidemittauksen eurovaalikannatuksesta. Siinä paalupaikalla olivat kokoomus ja kakkosena perussuomlaiset sekä vihreät. Sdp:n kannatus oli 14,3 prosenttia ja keskustan kannatus oli pudonnut selvästi eniten viime eurovaaleihin verrattuna. Kannatusprosentiksi saatiin vain 13.

Jos ennusteet toteutuvat, niin puolue olisi menettämässä yhden kolmesta nykyisestä parlamentaarikosta. Sunnuntaina nähdään, onko puolue saanut paluumuuttajia lähinnä perussuomalaisista viimeisimmällä hokkus-pokkus sote-tempauksellaan.

Sote-ratkaisu antoi vauhtia hallitusneuvotteluille ylipäätään, vaikka vaikeat vero- ja talousasiat ovat edelleen auki.

On hyvin vaikea nähdä, että keskusta lähtisi marssimaan Säätytalolta kesken leikin nyt, kun sen hellimä maakuntauudistus on toteutumassa.

Mutta kaikkea ei voi saada. Tulevissa väännöissä keskusta joutunee myös itse joustamaan. Puolueella on tiukat kynnyskysymykset, mutta loppumetreillä kyse voi olla siitä, miten sana tiukka määritellään, ja miten neuvottelutulos voidaan esitellä parhain päin puolue-elimille.

Keskustalle yrittäjän asema ja erityisen yrittäjäverotus ovat tärkeitä. Siitä ei päästä yli eikä ympäri, mutta jotakin myönnytystä keskusta joutunee tekemään. Myönnytyksiä voi olla edessä myös työelämän uudistuksiin.

Sote-ratkaisulla voi olla vaikutusta myös syyskuuhun asti istuvan puheenjohtaja Juha Sipilän imagoon.

Viime päivinä häntä on roimittu oikein olan takaa. Nimettömät pysyneet puolueaktiivit ovat kuvailleet Sipilän johtajatyyliä itsevaltaiseksi. Häntä pidetään myös herkkähipiäisenä.

Toisaalta puolustajiakin löytyy. Muun muassa Matti Vanhanen (kesk.) ja Alexander Stubb (kok.) eivät ole löytäneet moitteen sijaa Sipilän johtamisesta.

Aamupäivän uutinen kertoo, pääkaupunkiseudulle selvitetään erillisratkaisua. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori näyttää saavan selkävoiton. Mutta mitä tekee Tampereen pormestari Lauri Lyly? Onko edessä taas uusi sote-sota, nyt vain isojen kaupunkien kesken? Varmaa on, että sotesta kirjoitetaan vielä tuleva hallituskausikin.

Menot