Uutiset

Keskustalle jatkuvia imagokolhuja

Keskustan julkikuvan mustaamiseen ei tarvita enää etelän mediaa. Puolue tekee sen aivan itse ja perusteellisesti.

Kaikki alkoi eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin lohkaisusta televisiokameroiden edessä parisen vuotta sitten. Hän sanoi, ettei ilmoita vaalitukijoitaan, koska laiminlyönnistä ei rangaista.

Vaalirahavyöry mediassa on jatkunut näihin päiviin asti, ja enimmät synnit on kaadettu keskustan niskaan.

Syntipukiksi nimettiin puoluesihteeri Jarmo Korhonen. Ajan kuluessa yhä useampi keskustalainen kokee Korhosen rasitteeksi puolueelleen ja haluaa hänestä eroon.

Lisää lunta Korhosen tupaan tuli jäsenkorteista, joita on lähetetty puolueeseen kuulumattomille. Seuraava episodi syntyi, kun Korhosen väitettiin juntanneen Suomenma
a
n omistavan Joutsen Median hallituksen uusiksi yhtiökokouksessa.

Pääministeri ja puolueen puheenjohtaja Matti Vanhanen kimpaantui tapahtuneesta ja erosi yhtiön hallituksesta.

Väkisinkin moinen panee puolueen kenttäväen kysymään, että mitähän vielä. Suhmurointi kun lisää kentän huolta puolueen kannatuksen jatkuvasta laskusta.

Viimeksi tehdyt mielipidemittaukset ovat antaneet tylyjä lukuja. Keskustan kannatus on pudonnut alle 19 prosentin, lähes viisi prosenttiyksikköä edellisistä eduskuntavaaleista.

Keskustalaisten toiveet kääntyvät nyt puoluekokouksen suuntaan. Siellä valittavan puheenjohtajan pitää kääntää nopeasti kurssi. Se onnistuu vain, jos hän kykenee puhdistamaan pöydän ja saa työrauhan.

Puheenjohtajan taakse on vielä helppo saada joukot. Onhan keskusta tunnettu siitä, että kiihkeätkin kannanotot vaimenevat puheenjohtajavalinnan jälkeen.

Hankalampi asia on puoluesihteerikysymys. Se on jo nyt noussut ohi puheenjohtajaspekulaatioiden. Korhonen puolustaa paikkaansa leijonan lailla. Jos Korhonen vaihtuu Suomenmaan päätoimittajaan Timo Laaniseen, on vaikea uskoa Korhosen hiljenevän.

Jos taas Korhonen valitaan, jatkuu meteli pitkään ja rintamalinjat puolueen sisällä vain jyrkkenevät.

Mielipidetiedustelujen valossa kuntaministeri Mari Kiviniemi johtaa puheenjohtajakisaa selkeästi. Vain elinkeinoministeri Mauri Pekkarisella on edes pieni mahdollisuus peitota Kiviniemi.

Valitaan puheenjohtajaksi kumpi tahansa, odottaa häntä valtava työsarka. Puolueen rakenteet ja rahoitus kaipaavat kipeästi uudistusta. Lisäksi uuden puoluejohdon on kyettävä vakuuttamaan äänestäjät siitä, että keskusta pelaa jatkossa puhtain kortein.

Eripura ja kyräily puolueen sisälläkin pitää viheltää poikki. Jos kyse olisi kokoomuksesta tai SDP:stä, voisi jo sanoa, ettei aika riitä. Eduskuntavaalit tulevat liian pian vastaan.

Keskusta on kuitenkin eri maata. Historiasta löytyy esimerkkejä, miten vaalitappion vaara ja ulkoinen uhka suoristavat rivit yhtenäisiksi.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic