Uutiset

Keskustalo odottaa uutta kesää

Kukkakauppias Tuula Pohjalainen on viimeisen vuoden aikana saanut tuon tuostakin opastaa asiakkaita Hämeenlinnan Keskustalossa.

Pohjalaisen kukkakauppa on talon ”porttihuoneistossa” torin puolella, eikä sen tarvinnut muuttaa evakkoon putkiremontin eikä edes Kauppapihan tyhjentäneen piharemontin tieltä.

-Ensin asiakkaat kyselivät, missä muut liikkeet ovat evakossa. Nyt kysellään, ovatko ne tulleet takaisin ja pahoitellaan, kun niin moni liikehuoneistoista on tyhjillään, hän kertoo.

Isännöitsijä Jarmo Halonen Isännöinti Kuvajasta myöntää, että autiota on.

-Palokunnankadun puolella on Tapiolan jäljiltä isot tilat tyhjänä ja sisäpihallakin noin 20 liikehuoneistoa vapaana, hän kertoo. Sen sijaan torin laidalla sekä Linnankadun puolella lähes kaikki liikehuoneet ovat käytössä.

Odottavat tunnelmat

Monet Keskustalon yrittäjät sekä tiloja välittävät vuokraajat sanovat, että Hämeenlinnan keskustan kauppiaat ja yrittäjät ovat nyt odottavalla kannalla.

-Yrittäjät odottelevat, mitä moottoritien kate tuo tullessaan. He eivät uskalla tehdä siirtoja, Tuula Pohjalainen sanoo. Hän ei usko, että edes neliöhintojen lasku täyttäisi Keskustaloa juuri nyt.

Remontin myötä Keskustalon liiketilojen neliövuokrat nousivat 10-20 prosenttia.

-Koko Hämeenlinnan keskusta on ollut käymistilassa Tiiriön rakentamisesta lähtien ja nyt odotellaan moottoritien katetta, sanoo myyntipäällikkö Jorma Vauhkonen Realiasta. Hän vuokraa Tapiolalta vapautuneita 450 neliön tiloja Keskustalossa – toistaiseksi tuloksetta.

Keskustalon yrittäjät ry:n puheenjohtaja ja taloyhtiön hallituksen jäsen, optikko Ismo Kivinen pitää torinaluspysäköintiä välttämättömänä, jos Keskustaloa tai ylipäätään torin ympäristöä halutaan pitää elävänä kauppapaikkana.

-Myös linja-autoaseman alueen kehittäminen voisi kohentaa tilannetta, Tuula Pohjalainen sanoo.

Kesä kirkastaa ilmeen

Ismo Kivinen myöntää, etteivät tyhjät liikehuoneistot tee hyvää Keskustalon imagolle. Hän on kuitenkin luottavainen, että tilanne kohenee kevään mittaan, kunhan lumet sulavat.

-Uusia vuokralaisia on jo tullut pikkuhiljaa lisää, hän sanoo.

Kivinen uskoo, että kesä paljastaa Keskustalon uudistuneet, houkuttelevat kasvot koko komeudessaan ja saa vauhtia huoneistojen vuokraukseenkin.

Samaa positiivisuutta vakuuttaa Kauppapihalla yli 20 vuotta vaateliikettä pitänyt yrittäjä Leena Pernu.

-Tämä on paras kauppapaikka meille, ihan torin äärellä, hän sanoo.

Pernu muistuttaa, ettei mitään hyvää saa, jollei ole valmis hiukan maksamaan ja näkemään vaivaa.

-Aika tasoittaa tilanteen. Mutta kieltämättä toivoisin tähän lisää pieniä liikkeitä, hän sanoo puolityhjällä Kauppapihalla. (HäSa)

Päivän lehti

29.2.2020